Nume autentice româneşti, precum Zestrea, Lacrima lui Ovidiu sau nume care sună franţuzeşte, ca Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, sunt purtate de vinurile Murfatlar care fac înconjurul lumii.
Produs în România, vinul ia drumul unor ţări precum China, SUA, Finlanda, Israel, Germania, Anglia, Polonia, Italia sau Spania. Aşezată în sud-est-ul României, între Dunăre şi Marea Neagră, în centrul Podişului Dobrogei, cu o istorie de peste 100 de ani, Murfatlar este una dintre cele mai vechi podgorii ale României.
Plantaţiile viticole cuprind aproximativ 3.000 de hectare, în zona localităţilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba, Siminoc şi Valea Dracilor. Istoria Murfatlar, veche de 100 de ani, arată că la începutul secolului trecut au fost înfiinţarea primelor plantaţii viticole, cu soiuri nobile vest europene.
Plantaţii cu scop experimental
Astfel, în 1907 au fost plantate, în scop experimental, soiuri de viţă de vie precum Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel şi Folle Blanche, din iniţiativa a doi viticultori români, Gheorghe Nicoleanu şi Vasile Brezeanu.
După aproape 30 ani, în 1936, Institutul de Cercetări Agronomice al României (I.C.A.R.) realizează la Murfatlar primele plantaţii comparative cu diverse soiuri de vin.
În 1943 avea să se înfiinţeze Staţiunea Experimentală Viti Vinicolă Murfatlar.
Mai multe soiuri
Tot atunci, gama de soiuri cultivate în podgorie a fost lărgită cu soiuri nobile precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer Rose, Riesling Italian pentru vinuri albe, şi Cabernet Sauvignon şi Merlot, pentru vinuri roşii.
În 1955, podgoria este extinsă la suprafaţa ei actuală de 2.100 de hectare, prin înfiinţarea Întreprinderii de Stat Murfatlar.
Treptat, vinurile produse aici s-au impus atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, Întreprinderea de Stat Murfatlar devenind liderul producătorilor români de vin.
În anul 2000 Murfatlar se privatizează
În 2000, administrarea exercitată de către stat a podgoriei a durat până la sfârşitul anului, când un grup privat românesc a achiziţionat pachetul de acţiuni majoritar.
În prezent, acţionariatul companiei este format din persoane juridice române.
În 2004, Murfatlar România a fost desemnat cel mai important producător autohton de vinuri, deţinând cea mai mare suprafaţă exploatabilă din România, cu peste 2.100 de hectare, de pe care sunt culese anual, în jur de 18. 000 de tone de struguri.
Podgorii, crame şi linii de îmbuteliere
Pe lângă cele 2.100 de hectare de podgorii, Murfatlar mai deţine crame şi linii de îmbuteliere.
Reprezentanţii companiei spun că odată cu îmbutelierea vinului, în aceeaşi sticlă intră aproape 2.000 de ani de tradiţie, oameni pasionaţi, investiţii în tehnologie, poziţia geografică specială a podgoriei, de lângă Marea Neagră.
Vinul românesc în competiţiile internaţionale
Compania deţine în palmares peste 180 de medalii, obţinute la competiţii internaţionale desfăşurate la Barcelona, Bruxeles, Montreal, Sofia, Tbilisi, Ljubljana, Montpellier, Budapesta sau Bucureşti.
Primele medalii, la un concurs naţional, au fost câştigate în 1958, cu prilejul Concursului Republican al Vinului: o medalie de aur şi trei de bronz.
Primele distincţii internaţionale aveau să vină din 1959, la Concursul Internaţional de Vinuri-Sejem Ljubljana, Slovenia- medalie de bronz şi la Concursul Internaţional de Vinuri-Langenlois, Austria-medalie de argint.
Vinurile Murfatlar în 2009
Directorul general al Murfatlar România, Cosmin Popescu, a declarat pentru evz.ro că anul trecut compania a înregistrat un volum al vânzărilor de aproape 48 de milioane de euro, cu 14% mai mult decât în 2007.
Totodată, Popescu susţine că cele mai mari vânzări, în 2008 le-a înregistrat Zestrea Murfatlar, în special vinurile roşii, dar vânzări importante au înregistrat şi Lacrima lui Ovidiu şi Premiat Eticheta Neagră.
Referitor cantitatea de vin exportată, reprezentanţii companiei estimează pentru 2009 o creştere de 20% a exportului.
Toată gama de vinuri
Potrivit lui Cosmin Popescu, compania are cea mai largă gamă de produse, acoperind toate segmentele, de la albe la roşii, şi de la seci la dulci sau licoroase.
Printre acestea se numără Rai de Murfatlar, Conu Alecu, Ferma Noua, 3Hectare, Lacrima lui Ovidiu, Murfatlar Rai Grand Reserve, Arezan, Babanu.
CITIŢI ŞI: