Calitatea vinurilor din Republica Moldova este recunoscută la nivel internațional și reconfirmată cu ocazia fiecărui concurs de specialitate la care această țară participă. Una dintre cele mai recente competiții a fost International Wine Contest Bucharest (IWCB), care a avut loc în perioada 23 - 26 mai. Vinificatorii, reuniți sub brandul de țară ,,Vinul Moldovei. O legendă vie”, au câștigat 64 de medalii de aur și 12 de argint. Acest rezultat reprezintă o nouă recunoaștere a calității vinurilor de peste Prut, dar și crearea de noi oportunități de export în România, una dintre cele mai importante piețe din punct de vedere strategic.
,,În anul 2018, România a fost una din principalele piețe de desfacere a vinului de calitate produs în Moldova, înregistrând o creștere a exporturilor de 20.4% după valoare și 10.8% după volum. În acest context, rezultatele obținute la IWCB, la București, una dintre cele mai importante competiții din Estul Europei, ne bucură și ne determină să dezvoltăm produse din ce în ce mai competitive și compatibile cu gusturile cumpărătorilor din România, care în ultimii ani au devenit din ce în ce mai familiarizați cu vinurile din diferite regiuni cu Indicație Geografică Protejată din Moldova”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin.
De asemenea, în luna mai, producătorii de vin din Moldova au avut rezultate excelente la Decanter World Wine Awards din Marea Britanie, unde au câștigat o medalie de platină pentru Chardonnay de la Vinăria Purcari, două de aur cu Saperavi de la Gitana Winery și Viorica de la Kvint și alte 15 medalii de argint și 31 de bronz.
Continuând tradiția ultimilor trei ani, în care Moldova a reputat numeroase medalii la concursul Galicja Vitis, și la această ediție a competiției desfășurată în Polonia s-au adăugat în portofoliul vast al vinificatorilor moldoveni încă 34 de noi medalii : 1 medalie Grand Gold, 26 de aur și 7 de argint. Din punct de vedere al exporturilor, Polonia este o altă piață cheie pentru Oficiul Național al Viei și Vinului, fiind unul dintre principalii importatori de vin produs în Republica Moldova, alături de România. Concursul este unul complex, fiind organizat pe 8 categorii: vinuri albe, roze, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural-dulci și vinuri licoroase. Învingătorii pe categorii au fost: Nis-Struguraș la ,,Spumante”, Vinăria Purcari la categoria ,,Vin roșu sec” și Vinuri Ialoveni la ,,Licoroase”. De altfel, Negru de Purcari este marele câștigător al concursului, cu medalia Grand Gold.
O altă competiție la care ONVV a participat cu brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” a fost concursul Mondial de Bruxelles, unde Republica Moldova a prezentat 143 de mostre de la 30 de crame și a câștigat 36 de medalii: 10 de aur, 25 de argint și o medalie Grand Gold reputată de Taraboste Roșu de la Chateau Vartely.
O parte dintre cramele care au câștigat medalii în cadrul competițiilor mondiale de renume se găsesc și în România în cadrul magazinelor de specialitate și retail: Bravo Wine, Castel Mimi, Radacini Winery, Cricova, DK Intertrade, Doina Vin, Fautor, Migdal-P, CVC Mileștii Mici, Tomai-Vinex, Vinăria Bostavan, Vinăria Purcari, Vinăria DAC, Vinăria Hâncești, Gitana Winery, Vinia Traian, Vinuri de Comrat, Wine International Project, Chateau Vartely, Alianța-Vin, Suvorov Vin, Kazayak, iar reprezentanții ONVV susțin că, în curând, numărul acestora va crește.