Cea de-a 31-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles s-a încheiat recent în Guanajuato, Mexic. Țara gazdă, Mexic, a intrat în top 5 în privința numărului de medalii obținute. China a avut, de asemenea, o evoluție impresionantă, iar Africa de Sud continuă să urce în clasament. România și Uruguay au fost marile revelații internaționale ale competiției. Vinul alb românesc a fost în fruntea clasamentului.
România a câștigat cu un vin alb, iar Uruguay cu un vin roșu. În competiție au fost premiate vinuri de pe toate cele cinci continente. Pe lângă țările cu tradiție în producția de vin, au fost și surprize, precum Bolivia, Kazahstan, Liban și Peru.
Concursul Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiție de vinuri din lume. În perioada 7-9 iunie, experți din industria internațională a vinului s-au reunit în Guanajuato, Mexic. Aceștia au degustat aproape 7.500 de vinuri roșii și albe din 42 de țări. Toate vinurile au fost degustate de către un juriu format din experți (cumpărători, jurnaliști, comercianți de vinuri, oenologi etc.) selectați cu grijă, reprezentând 45 de naționalități. Doar 30% dintre vinurile prezentate vor aprimi o medalie.
„Este o adevărată satisfacție să fi adunat atât de multe vinuri pentru această nouă ediție, în ciuda unui context global dificil. Aceasta dovedește că producătorii au în continuare încredere în noi și suntem onorați de acest lucru!”, a declarat Thomas Costenoble, directorul Concours Mondial de Bruxelles.
România, pe primul loc
Vinul alb cu cel mai mare punctaj din competiția de anul acesta este Issa Chardonnay Barrique 2022. Acesta este un vin alb românesc produs în Transilvania de Crama La Salina. Vinul roșu cu cel mai mare punctaj provine din Uruguay – Balasto 2017, produs de Bodega Garzon.
O noutate a ediției din 2024 a fost introducerea categoriei pentru cele mai bune vinuri „no-low”. Acestea sunt vinuri complet sau parțial dealcoolizate și băuturi pe bază de vin dealcoolizat. Câștigătorii sunt Divin – Sauvignon Blanc 0,0% 2023 din Divin No-Low, Loara (Franța), și vinul portughez cu conținut redus de alcool, Lagosta, de la Enoport Wines.
Trofeul Sylvain, acordat anual celui mai bine cotat vin maturat în lemn, merge în 2024 către un vin italian. Este vorba despre Starderi 2020 de la Collina Serragrilli. Cel mai bine cotat vin organic este din Spania pentru al doilea an consecutiv: Arínzano Merlot Agricultura Biológica 2019, produs de Arinzano.
Dintre regiunile viticole franceze, Bordeaux este cea mai bine reprezentată, cu 189 de vinuri premiate.
Mexic, China și Africa de Sud ies în evidență
Aceste trei națiuni demonstrează un dinamism remarcabil. Dintre cele 663 de vinuri prezentate de producătorii mexicani, 152 au câștigat medalii, inclusiv 9 medalii de aur, ceea ce reprezintă un record. Vinurile sud-africane continuă să devină mai calitative, cu o creștere semnificativă a numărului de medalii de aur. În China, 40% dintre vinurile prezentate au primit o medalie, inclusiv 89 de medalii de aur.
Următoarea ediție a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în iunie 2025 în Ningxia, China, potrivit Concours Mondial.