Vîntu, amuzat de ancheta DNA

Petrom aşteaptă virarea sumei de 62 de milioane de euro, însă se loveşte de o inginerie juridică, marca Petromservice. SOV râde, Luca e indiferent, Vosganian tace.

Ancheta procurorilor DNA, privind o posibilă deturnare de TVA de aproximativ 62 de milioane de euro în beneficiul firmei PSV Company (fosta Petromservice), aflată în sfera de influenţă a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, e privită cu detaşare de cei doi afacerişti.

Procurorii DNA îi anchetează pe cei cinci administratori ai PSV Company pentru că ar fi girat o presupusă decontare ilegală de TVA. Tranzacţia în urma căreia Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat PSV cele 62 de milioane de euro a avut loc în septembrie 2007, când Petrom a achiziţionat printr-un contract de transfer de activitate petrolieră, trei dintre diviziile Petromservice, contra sumei de 328 milioane euro. Prevederile Codului Fiscal în vigoare la data respectivă lăsau loc de interpretări, nefiind clar dacă tranzacţia era sau nu purtătoare de TVA.

Legislaţia a fost modificată câteva săptămâni mai târziu, de guvernul Tăriceanu. Codul Fiscal (art. 128 alin. 7) a fost reformulat astfel încât să fie clar că tranzacţiile precum cea dintre Petrom şi Petromservice nu sunt purtătoare de TVA. Noile prevederi au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2008. Varujan Vos ganian, ex-ministrul finanţelor şi semnatar al respectivei ordonanţe de guvern, nu a răspuns telefoanelor EVZ.

Gheorghe Supeală, directorul general al PSV, ne-a povestit detaşat că a dat deja ochii cu procurorii anticorupţie, dar e optimist: „N-am intervenit, n-am plătit, n-am făcut presiuni la nimeni”. „Nu mă interesează”

Ulterior, Supeală s-a transformat în „avocatul” lui Liviu Luca, şeful Asociaţiei Salariaţilor din Petrom, care deţine 25 la sută din acţiunile PSV Company. „Liviu nu are nicio legătură cu ancheta, el e doar reprezentantul acţionarilor”, susţine Supeală. Luca s-a disociat de tran zacţie. Aceeaşi atitudine a adoptat şi Sorin Ovidiu Vîntu: „Nu mă interesează problemele Petromservice. Sunt în negocieri pentru preluarea unui pachet de acţiuni din portofoliul lor, cele 18 procente pe care PSV Company le deţine în Rea litatea Media. Nu mă influen ţează în niciun fel ancheta. Dimpotrivă, dacă se constată că cei de la Petromservice trebuie să dea nişte bani înapoi la stat, banii pe care li-i voi da eu pe pachetul de acţiuni îi vor ajuta teribil...”, a conchis, râzând, SOV.

PROFIT Beneficiarii din umbră ai milioanelor În februarie 2008, PSV Company a emis patru facturi către Petrom, purtătoare de TVA. După trei luni însă, facturile au fost anulate şi refăcute, de această dată fără TVA. Astfel, PSV a solicitat şi a şi primit de la ANAF rambursarea celor 62 de milioane de euro, pe care le plătise iniţial. Suma a fost returnată de ANAF în termen record, 13 zile, fără efectuarea unei inspecţii fiscale, care se impune în astfel de cazuri.   Parte a sumei de 62 de milioane de euro ar fi ajuns în conturile unor offshore- uri din Cipru, din sfera de influenţă a lui Vîntu. Directorul general al PSV Company, Gheorghe Supeală, de altfel unul dintre cei cinci administratori cercetaţi de DNA, declară, însă, că banii reprezintă „problema Petrom-PSV. Este o relaţie strict comercială, pe un contract”. Într- adevăr, Petrom aşteaptă, la rându- i, cele 62 de milioane de euro, însă în ecuaţie a apărut o nouă chichiţă juridică.

Potrivit contractului, banii urmează a fi viraţi către Petrom în termen de cinci zile de la efectuarea inspecţiei fiscale, de către ANAF. Or, ANAF a rambursat suma către PSV Company fără să facă inspecţie. Implicarea lui Liviu Luca în PSV Company este de notoritate. Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom este condusă de prietenul lui SOV. Cercetările DNA îl lasă rece pe Luca: „Nu am ce să spun despre ancheta aceasta derulată de DNA. Cei mai în măsură să vorbească sunt administratorii, nu eu. Fiecare îşi face treaba lui. Surprinzător, eu nu am fost chemat la DNA...Spun «surprinzător », pentru că ştiu că sunt mulţi aceia care ar vrea să mă vadă acolo. Chiar nu am de ce să fiu implicat în această poveste.”