România. Mulți români iubesc mâncarea de vinete, dar nu toți știu să o facă cum trebuie. Coptul vinetelor este o tradiție specifică Balcanilor, Nordului Africii și Orientului Apropiat. Cu toate acestea, coptul vinetelor le dă bătăi de cap multor persoane.
Există mai multe tipuri de vinete
Există mai multe tipuri de vinete, fiecare dintre ele fiind potrivită pentru un anumit tip de rețetă. Dacă vrei să facă salată de vinete, trebuie să alegi legume cât mai mari și negre. Vânăta trebuie să fie puțin elastică.
Nu este indicat să coacem vinetele de dimensiuni mici pentru că au coajă multă și miez puțin. Aceeași situație este și în cazul vinetelor vărgate sau a celor albe. Vinetele de mici dimensiuni sunt bune pentru pane, ghiveci, musaca sau gratinate. Cele vărgate sau albe se fac la cuptor.
Cum să coci vinetele corect
Înainte de a le coace, este recomandat să clătim vinetele sub un jet de apă rece, pentru a scăpa de soluțiile cu care acestea au fost stropite. Nu trebuie să tai codițele vinetelor. Acum trecem la pasul următor. Există trei variante pentru copt: cea tradițională, afară la foc, la aragaz sau în cuptor. Vinetele copte pe aragaz sau plită pot obține acea aromă de fum, de ars. Pentru a reduce fumul, nu înțepa sau tăia vinetele înainte de coacere. Focul trebuie să fie maxim. Dacă acesta nu este puternic, legumele nu se coc și perzi timp prețios.
O altă variantă este să coci vinetele la grătar. Pentru a coace vinetele avem nevoie de flacără deschisă. Focul trebuie întreținut în permanență. Mare atenție la înălțimea la care așezăm grătarul. Acesta nu trebuie să fie mai sus de cinci centimetri. Vinetele se așează cu o distanță de aproximativ 1 cm, pentru a permite flăcării să treacă printre ele.
Coacerea vinetelor în cuptor este puțin mai dificilă. Coaja vinetelor nu se va carboniza, ci legumele vor fierbe în suc propriu, cu o coajă moale. Această metodă este aplicată de cei care țin dietă.
Cum se curăță vinetele
Există mai multe metode pentru a curăța vinetele coapte. Metoda clasică impune o strecurătoare așezată deasupra unui castron și un cuțit bine ascuțit. Ținem leguma coaptă de codiță, iar cu cealaltă mână curățăm coaja arsă. Miezul se pune în sită și se lasă la scurs.
Pentru a doua metodă ne trebuie un tocător, o lingură, un cuțit și un bas cu apă rece. Această modalitate este una rapidă și se folosește des în restaurante. Se așează vânăta pe tocător, iar cu ajutorul cuțitului o tăiem pe verticală, de-a lungul legumei. La final, tragem cu lingura miezul până când, pe masă, rămâne doar coaja. Miezul se pune în strecurătoare și gata.