Vine canicula! ANM anunță că vineri începe totul. Capitala nu este cruțată

Vine canicula! ANM anunță că vineri începe totul. Capitala nu este cruțată

Elena Mateescu a declarat că vom avea partea de o vară extrem de călduroasă, temperaturile ridicate începând chiar de vineri.

Directorul a ANM a anunțat foarte clar că temperaturile scăzute din ultimele zile nu reprezintă o medie care va fi prezentă în următoarea perioadă.

„Chiar de joi vom simți creșteri de la o zi la alta, în ceea ce privește evoluția temperaturilor, pentru că joi vom consemna în bună parte din țară, dar mai ales în sudul și sud-vestul țării, 27, 28 de grade Celsius. Vom depăși pragul unei zile de vară. Atât este pragul unei zile de vară în țara noastră. Iar începând e vineri, în weekend, vom avea chiar 30, 31 de grade Celsius în bună parte din țară: în sud, în vest, inclusiv pe litoral, 24, 25 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Pro TV.

Pentru restul verii se anunță caniculă încă de pe acum, lunile ce urmează fiind caracterizate de temperaturi foarte ridicate, dar și de fenomene meteo extreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Săptămâna 8-15 iunie aduce temperaturi apropiate de normalul climatologic al acestei perioade. Posibil, chiar mai ridicate în partea de sud-est a țării.

Și chiar și săptămâna următoare, 15-22 iunie, păstrează aceeași tendință în ceea ce privește regimul de temperaturi în aproape toată țara. Vorbim de temperaturi peste ceea ce ar fi normal. La acest moment pare o lună de vară ușor mai caldă decât în mod obișnuit”.

„În România, nu excludem să avem o vară a extremelor meteorologice, practic, aceste alternanțe de perioade mai calde, urmate de perioade în care fenomenele meteorologice extreme să fie prezente, pentru că luna iunie este cea mai bogată lună în precipitații a anului și cea mai instabilă lună a verii și a anului”, a mai spus șefa ANM.

O altă „problemă” evidențiată de Elena Mateescu face referire la ploile neuniforme din România și la impactul acestora asupra recoltelor din acest an.

„Agricultorii sunt încă îngrijorați, mai ales în Dobrogea, Bărăgan, în partea de sud, nord, a Moldovei, în Banat, în Crișana, nu în ultimul rând în centrul Transilvaniei, pentru că, spuneam, cantitățile de precipitații din luna mai, deși s-au situat peste normalul climatologic, am înregistrat 80,1 litri pe metrul pătrat față de o medie climatologică de 66,5 litri pe metrul pătrat. Nu au fost distribuite uniform la nivel teritorial sau în timp” - a spus șefa ANM.