Vine al doilea val de recesiune. PIB a scăzut cu 2,3% în al treilea trimestru
- Adam Popescu
- 12 noiembrie 2010, 15:08
Economia României a reintrat în recesiune. Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,7% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior, arată datele provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Asta după ce, în al doilea trimestru, PIB-ul României a crescut cu 0,3% comparativ cu trimestrul I.
Faţă de al treilea trimestru din 2009 situaţia este şi mai dezastruoasă: economia a scăzut cu 2,3%, conform datelor ajustate sezonier, şi cu 2,5%, dacă se iau în considerare datele brute, a anunţat INS.
Una din principalele cauze pentru care PIB-ul a revenit pe minus după trei luni de creştere este majorarea TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie. Această decizie a Guvernului a avut ca efect imediat explodarea inflaţiei şi scăderea consumului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), că majorarea TVA a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o ia autorităţile române. "Veţi vedea cifrele INS pe trimestrul al III-lea, după ce în trimestrul al II-lea se reluase creşterea", a spus şeful statului.
Estimările Guvernului, depăşite de realitate În primele nouă luni ale anului, economia României a scăzut cu 2,5%, conform datelor ajustate sezonier, şi cu 1,9%, pe serie brută, informează INS.
În aceste condiţii, dacă ultimul trimestru nu va aduce o revenire a economiei, anvergura recesiunii din acest an o va depăşi pe cea estimată de autorităţi.
Cea mai recentă prognoză, publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pe 5 noiembrie, indică o scădere economică de 1,9% în acest an.
FMI prevede o recesiune de 2% în 2010 Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene se aşteaptă ca România să înregistreze o recesiune de 2% în 2010, urmată de o creştere economică de 1,5%, în 2011.
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat, la începutul acestei luni, la conferinţa de la încheierea misiunii de evaluare, că, începând din a doua jumătate a anului viitor, vom avea o creştere economică mai robustă.
"Producţia industrială şi exporturile au evoluţii pozitive. Acest trend se observă chiar şi în vânzările cu amănuntul. De îndată ce vor trece efectele majorării TVA şi ale scăderii salariilor, consumul îşi va relua creşterea. În al patrulea trimestru, creşterea va fi uşor pozitivă şi cu siguranţă că în primele două trimestre din 2011 vom vedea creşteri pozitive regulate. Începând cu a doua jumătate a anului viitor, creşterile vor deveni mai robuste", a estimat şeful misiunii FMI. Citiţi şi:
România, Grecia şi Olanda, singurele state membre încă în recesiune Prognoza oficială: Scade numărul de salariaţi, dar şi de şomeri
Vizita FMI s-a încheiat. Ameninţările continuă Jeffrey Franks, FMI: România va avea creştere economică în 2011