Născut la data de 9 februarie 1946, Vincent Papale este o adevărată legendă a fotbalului american, dar și o sursă de insipirație pentru cei care speră ca într-o bună zi să-și îndeplinească visul. Vince locuia în suburubiile din sudul Philadelphiei și se zbătea la limita existenței. Mânca pe pâine fotbalul american, iar icoana sa era echipa Eagles. Lucra de noapte într-un bar din din sudul orașului, unde, alături de prietenii săi, cu toții fani ai lui Eagles, vizioneau meciurile trupei favorite în National Football League (NFL). La acea vreme, Eagles se chinuia pe teren, era ciuca bătăilor, iar frustrarea din „Philly” (n.r. – Philadelphia) era mare.

„N-o să fii în stare de nimic, niciodată!”

Era căsătorit de cinci ani, iar soția sa îi reproșa aproape zilnic că nu este în stare să-și găsească un loc de muncă care să le asigure un trai decent. Pe lângă meseria de barman, Papale era și profesor la un liceu din oraș, dar nici acest „job” nu a ținut prea mult pentrul el. În unele seri mai juca fotbal american cu prietenii săi din cartier pe maidan, fiind adesea certat de soția sa că se distrează în loc să-și caute un loc muncă avantajos. Într-o seară, în 1971, Vince a găsit casa goală, fără nicio piesă de mobilier, fără soție. După cinci ani de căsnicie, soția sa l-a părăsit pe Vince și nu i-a lăsat acestuia decât un bilet pe podea, în care scria „N-o să fii în stare de nimic, niciodată!”. Ce se mai… Norocul îi întorsese spatele.

Vince era un atlet deosebit, se pricepea la fotbal american. În 1974 intrase în echipa semi-pro Philadelphia Bell, pentru care a evoluat doar un sezon.

Dezamăgirile din viața sa continuau, dar, în 1976, la vârsta de 30 de ani, a apărut soarele și pe strada sa. În acel an, Philadelphia Eagles, în continuare un dezastru în NFL, și-a schimbat antrenorul principal. Dick Vermeil a venit la timonă, iar în disperare de cauză a recurs la un gest incredibil. I-a invitat pe fanii Eagles să dea o probă pentru echipa mare. Dezamăgit de cum îi mergea în viață, Vince a fost convins de prietenii săi să dea probele, având deja experiență de joc, dar acum era vorba despre fotbalul american profesionist. Ulerior, Papale a mersi să dea probele. Acolo, erau sute de fani, unii veniți doar să se distreze și să ia contact cu gazonul arenei pe care evolua Eagles.

A fost pariul unui antrenor debutant în NFL

Prima probă: sprint. A venit rândul lui Vince, iar el a scos un timp de 4,5 secunde în circa 40 de metri. Antrenorii deja îl luaseră în vedere. Apoi, a urmat proba cu mingea. Și acolo s-a descurcat de minune. Seara, Vince a revenit în bar, la muncă. Acolo erau și prietenii lui, iar la televizor erau prezentate imagini din timpul probelor. Prezentatorul a menționat numele lui Vince Papale, cum că a luat probele, iar prietenii săi au rămas cu înmărmuriți. Vince s-a prezentat la antrenamentele echipei pe care o iubea, dar de această dată se afla printre „Vulturi”, la propriu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE