Potrivit datelor WWF (World Wide Foundation of Nature), schimbările climatice ar putea influenţa culturile de cereale, ca şi producţia de fructe şi de vin. Pentru a regenera resursele pe care întreaga umanitate le consumă într-un an, ar fi necesare 19 luni.
Sunt datele difuzate de WWF, cu ocazia Earth Hour 2019 (Ora Pământului), care s-a celebrat ieri: de la 20,30 reflectoarele îndreptate spre majoritatea monumentelor au fost stinse, pentru a sensibiliza populaţia despre întunericul spre care se îndreaptă planeta noastră, dacă umanitatea nu va modifica propriile obiceiuri de viaţă.
Peste 50 de ani, vinul şi fructele ar putea să dispară
Poluarea, deşeurile şi consumul excesiv al resurselor energetice sunt cauzele schimbărilor climatice, nu numai la extremităţile Pământului, unde topirea gheţarilor este din ce în ce mai ameninţătoare, dar şi pe meridianele pe care noi trăim, provocând probleme agriculturii.
Datele arată că 60% din scăderea cantităţilor de porumb, orez, grâu şi soia e datorată schimbărilor climatice, iar până la sfârşitul secolului producţia se va diminua şi mai mult: aceea de grâu cu 20%, aceea de soia cu 40%, porumbul cu 50%. Şi nu numai. La risc se află şi vinul: 85% din producţia de vin ar puta fi la risc în următorii 50 de ani. Aceeaşi chestiune este valabilă pentru piersici, caise şi căpşuni, mere şi pere. Schimbările climatice vor influenţa şi calitatea hranei: substanţele nutritive din alimente se vor diminua, titrează Il Giornale.