Evenimentul Zilei > Actualitate > Vin banii! Grecii primesc următoarea tranşă de la FMI în noiembrie
Vin banii! Grecii primesc următoarea tranşă de la FMI în noiembrie

Vin banii! Grecii primesc următoarea tranşă de la FMI în noiembrie

Cea de-a şasea tranşă, în valoare de 8 miliarde de euro, a programului de asistenţă financiară internaţională convenit anul trecut cu Grecia va fi deblocată în noiembrie cu condiţia ca noul guvern de la Atena să se angajeze faţă de respectarea deciziilor Summitului zonei euro din 27 octombrie, potrivit lui Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare.

Acordarea acestei tranşe a fost mult amânată de FMI şi ceilalţi finanţatori pentru că Grecia nu îndeplinise mare parte din angajamentele faţă de finanţatorii externi.

După ce finanţatorii au decis să deblocheze această tranşă, anunţul lui Georgios Papandreou de a organiza referendumul pentru ratificarea planului de salvare convenit cu marile puteri europene i-a determinat pe liderii UE să amâne din nou acordarea banilor pentru Grecia.

”Vom lucra cu noul guvern al Greciei de îndată ce va face acest angajament. Troica CE-FMI-BCE va merge la Atena imediat după luarea acestui angajament de către noul guvern”, a spus Rehn.

El a explicat că recentul său apel la un guvern de uniune naţională în Grecia a vizat tocmai respectarea de către autorităţile de la Atena a deciziilor luate de liderii zonei euro în 27 octombrie pentru ajutorarea economiei greceşti şi protejarea stabilităţii financiare a zonei euro şi a întregii Uniuni Europene, scrie Agerpres.

La deciziile respective, a spus comisarul european, Grecia a participat ca orice alt stat din Uniunea Economică şi Monetară (formată din ţările care au adoptat moneda unică europeană).
Grecii trebuie să îşi ia angajamente în scris

Zona euro a cerut ca principalele forţe politice din Grecia, care vor forma un guvern de uniune naţională, să se angajeze în scris că vor respecta promisiunile convenite prin noul plan de ajutor pentru a putea primi noi împrumuturi, a anunţat luni seară preşedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

"Vom cere autorităţilor elene să trimită o scrisoare semnată de cele două partide din coaliţie pentru a reafirma" angajamentul Atenei că va continua planul convenit la summitul de la 27 octombrie, a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro.

Scrisoarea, care ar confirma că noile autorităţi elene acceptă condiţiile prevăzute în acordul convenit la 27 octombrie, este esenţială pentru deblocarea celei de-a şasea tranşe în valoare de 8 miliarde de euro din primul plan de salvare pentru Grecia, vitală pentru ca Atena să nu intre în încetare de plăţi, a precizat Juncker

Astăzi aflăm numele noului premier al grecilor

Premierul grec în exerciţiu Giorgos Papandreou şi liderul opoziţiei Antonis Samaras au ajuns, ieri seară, la un acord asupra noului şef al guvernului de coaliţie de la Atena.

Numele acestuia va fi anunţat astăzi împreună cu componenţa guvernului pe care îl va conduce şi de la care liderii europeni aşteaptă să pună în practică acordul convenit la finalul lui octombrie pentru restructurarea datoriei Greciei.

Este foarte probabil ca viitorul premier grec să fie Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) în perioada 2002 – 2010 şi fost guvernator al Băncii Centrale a Greciei (1994-2002), principal colaborator al fostului preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet şi consilier al lui Papandreou.
CITIŢI ŞI:

  • Dinastia Papandreou: 70 de ani de evoluţie în Grecia
  • Grecii caută un premier pentru uniune naţională
  • Grecia va avea un nou premier
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.