Viktor Orban: Sunt mândru de noua Constituţie ungară

Viktor Orban: Sunt mândru de noua Constituţie ungară

Şeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, s-a declarat "mândru" de noua constituţie ungară, contestată atât în ţară, cât şi în Europa din cauza accentelor sale considerate antidemocratice, dare care protejează - potrivit lui - Ungaria în plină criză a zonei euro.

"Am asistat la o prăbuşire a încrederii în sine a Europei pentru că valorile sale fundamentale au fost puse la îndoială", a declarat Orban în tradiţionalul său discurs despre starea naţiunii, rostit în faţa simpatizanţilor săi la centrul cultural Millenaris, din centrul Budapestei.

"Falimentul unor membri ai zonei euro, sfârşitul monedei unice nu mai sunt de domeniul fantasticului", a explicat el, cu trimitere la criza datoriei şi la situaţia disperată a Greciei. Însă Ungaria se află în afara pericolului datorită noii sale legi fundamentale, în vigoare începând din ianuarie, ce o va proteja, a asigurat el.

În acest text, denunţat de opoziţia ungară, organizaţiile societăţii civile din ţară şi criticat de Bruxelles, denumirea de Republica Ungară dispare şi este înlocuită cu Ungaria. De asemenea, se face o referire explicită la Dumnezeu: "Dumnezeu să îi binecuvânteze pe unguri". "Sunt mândru de noua constituţie pentru că ea este una modernă şi este una dintre primele care limitează valoarea datoriei publice la 50% din PIB începând din 2016", a subliniat el.

Potrivit AFP, preluată de Agerrpes, Ungaria, decredibilizată de o politică economică inconsecventă, nu se mai poate finanţa pe pieţele de obligaţiuni cu dobânzi suportabile şi are nevoie de un credit din partea FMI şi Uniunii Europene, evaluat la 15-20 de miliarde de euro. UE a condiţionat negocierile de modificarea unei reforme a băncii centrale, considerată prejudiciabilă independenţei acesteia. De asemenea, Bruxellesul a cerut oficial guvernului ungar să modifice reforme ce vizează justiţia şi autoritatea însărcinată cu protecţia datelor personale.

La final, Viktor Orban a mulţumit călduros Poloniei şi Lituaniei pentru sprijinul pe care l-a primit din partea acestor două ţări. "Ungaria va avea tot timpul prieteni, care vor vorbi pentru noi, precum Polonia sau Lituania. Trăiască Polonia, trăiască Lituania!", a exclamat el.

Ne puteți urmări și pe Google News