Premierul maghiar  a declarat că guvernul său va organiza un referendum privind controversata lege pe care liderii Uniunii Europene o consideră anti-LGBT.

Orban a făcut anunțul într-un conferință live pe pagina sa oficială de Facebook. Legea privind protecția copiilor are scopul declarat de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia, dar a fost criticat pe scară largă în Uniunea Eurpeană, pe motiv că ar fi discriminatorie față de membrii comunității LGBT. Mai mult, Uniunea Europeană a lansat acțiuni în justiție împotriva Ungariei în legătură cu această lege, notează Euronews.

Legea interzice referirile la homosexualitate și la persoanele transgender în ​​programa școlară

Legea a fost adoptată inițial în luna iunie, și a interzis referirile la homosexualitate și la persoanele transgender atât în ​​programa școlară, cât și în emisiunile TV destinate minorilor.

Liderii UE consideră că legislația încălcă articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale, articol care spune că „stigmatizarea persoanelor LGBTIQ constituie o încălcare clară a dreptului lor fundamental la demnitate, astfel cum este prevăzut în Carta UE și în dreptul internațional”.

Război între guvernul maghiar și liderii UE

Guvernul maghiar a respins dur declarațiile liderilor UE. “Birocraţii de la Bruxelles nu au ce căuta în această problemă”, a afirmat șeful guvernului de la Budapesta, adăugând că “orice ar face, nu vom permite activiştilor LGBTQ să intre printre copiii noştri în grădiniţe şi în şcoli”. În replică, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pornit procedura de infringement împotriva Ungariei. „Legea maghiară spune că publicațiile cu reprezentări ale tinerilor LGBTIQ nu mai pot fi arătate minorilor: practic homosexualitatea și transsexualitatea sunt plasate la același nivel cu pornografia. ”Această lege nu servește protecției copiilor, protecția copiilor este folosită ca un pretext pentru discriminarea orientării oamenilor. Această lege este rușinoasă ”.

Ungaria nu vrea să accepte regulile de la Bruxelles

Ungaria a luat o serie măsuri controversate în cei unsprezece ani de când prim-ministrul Orbán este în funcție. Țara nu recunoaște căsătoriile homosexuale și cuplurilor de același sex li s-a interzis să adopte copii. De asemenea, maghiarilor nu li se permite în mod legal să își schimbe sexul, scrie site-ul Euronews.

Adunarea Națională Maghiară a adoptata acest act legislativ pe 15 iunie cu 157 de voturi pentru și numai unul împotrivă. Partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban și parlamentarii partidului de dreapta Jobbik au votat în favoarea legii, în timp ce mai multe partide de opoziție au boicotat ședința pentru a protesta față de discriminarea minorităților sexuale. Textul legii a fost promulgat de președintele maghiar.