Viktor Orban continuă lupta cu UE, opoziția îi cere demisia

Viktor Orban continuă lupta cu UE, opoziția îi cere demisia

Premierul Ungariei promite că Budapesta va respinge planul controversat al Uniunii privind cotele de refugiați, în ciuda prezenței scăzute la referendumul de duminică, iar opoziția îi cere să plece

La o zi după ce 98.3% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat împotriva cotelor, răspunzând cu „nu” la întrebarea „Doriți ca Uniunea Europeană să poată impune aşezarea obligatorie a unor cetăţeni străini în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului?”, Viktor Orban a lăudat rezultatele scrutinului și a spus că este un mandat fără precedent pentru a opri Bruxelles-ul să intervină în probleme de suveranitate națională.

Victorie sau înfrângere?

Orban a declarat că va introduce în Parlament, zilele următoare, un proiect de lege pentru amendarea Constituției, astfel încât referendumul să fie valid, chiar dacă nu s-au prezentat la urne decât 40,1% din alegătorii cu drept de vot. „În istoria democrației din Ungaria, niciun partid sau alianță nu a primit vreodată un mandat la o scară atât de mare”, le-a spus Orban în Parlament, deputaților care-l aplaudau. „Nu vom permite ca 3,3 milioane de oameni să fie păcăliți, iar opinia lor să nu fie luată în seamă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toată lumea consideră că a câștigat în urma acestui referendum - Orban pentru că a avut majoritate covârșitoare cu „nu” la referendum, iar liberalii pentru că nu s-au prezentat la vot 50% dintre alegători, astfel încât consultarea publică să fie validată. Campania guvernului a fost extrem de puternică, a avut panouri pe stradă și reclame la televiziune, care legau migranții de terorism și crime, totuși prezența la urne a fost sub așteptările premierului. În parte, datorită apelurilor făcute de partidele de opoziție, ONG-uri și activiști, pentru boicotarea referendumului sau anularea voturilor. Mai mult de 230.000 de buletine de vot au fost declarate nule, un record pentru un referendum în Ungaria.

Comparând imigrația cu o „otravă”, Orban a devenit principalul lider care se opune politicii „ușilor deschise” promovată de Angela Merkel, în timp ce UE încearcă să iasă din cea mai gravă criză a imigrației de după 1945.

Pro și contra politicii lui Orban

Referendumul, valid sau nu, crește presiunea asupra UE, care este deja slăbită după anunțarea Brexitului - o decizie a britanicilor pentru care premierul maghiar dă vina pe modul defectuos în care UE a gestionat criza refugiaților.

Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a avertizat că Orban face „un joc periculos” atacând tratatele Uniunii, pentru a-și consolida prpropria putere, în țara sa. Luni, Schultz a postat pe Twitter: „Maghiarii nu au luat în seamă apelul lui Orban. UE are nevoie acum de dialog pentru a veni cu soluții, nu cu tensiuni artificiale”.

Pe de altă parte, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a avertizat că ar fi „o greșeală” ca referendumul din Ungaria să fie trecut cu vederea. „Sunt multe state în Europa care gândesc ca Ungaria și sunt nemulțumite de politica UE”, a spus el. Aceeași opinie au exprimat- o și șefii diplomaţiilor poloneză şi olandeză, Witold Waszczykowski şi Bert Kunders, într-o conferinţă comună, ieri, la Varşovia.

Miza pentru Ungaria

Cotele de refugiați ar urma să slăbească presiunea creată asupra Italiei și Greciei, primele țări în care ajung imigranții din nordul Africii și Orientul Mijlociu. Repartizarea a 160.000 de imigranți în statele UE a fost extrem de lentă, până acum doar 5.651 de persoane fiind relocate. Ungaria ar urma să primească cel puțin 1.294 de migranți. Mai mult de 400.000 de refugiați au traversat Ungaria, în 2015, pentru a ajunge în Austria sau Germania, înainte ca Budapesta să decidă închiderea granițelor, în septembrie, sporirea pazei și construirea unui zid la frontiere.