Viktor Orban cere sprijinul Congresului american pentru a combate antisemitismul

Viktor Orban cere sprijinul Congresului american pentru a combate antisemitismul

Şeful executivului de la Budapesat, Viktor Orban, a cerut ajutor congresmenilor americani pentru combaterea unor "provocări antisemite" din partea unui site ungar care operează din SUA, transmite AFP, care citează o scrisoare adresată de premier Congresului de la Washington.

Cincizeci de membri ai Congresului american trimiseseră la 21 iunie o scrisoare şefului guvernului ungar prin care îi cereau să condamne în mod clar orice formă de antisemitism, după înmulţirea incidentelor în ultimele săptămâni.

Potrivit premierului Viktor Orban, problemele provin în mare parte de la un portal internet, kuruc.info, "centrul ungar al antisemitismului" în opinia sa, cu baza în SUA, de unde "îşi continuă activitatea ruşinoasă", explică premierul în răspunsul adresat aleşilor americani.

Guvernul ungar le-a cerut în repetate rânduri autorităţilor americane să închidă acest site, însă în zadar, adaugă premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă s-ar rezolva această problemă, forţele antisemitismului din Ungaria ar slăbi sensibil", afirmă Viktor Orban. "Vă rog să vă utilizaţi influenţa pentru a opri aceste provocări antisemite ce vin din SUA (...)", insistă premierul.

În scrisoarea lor, deputaţii americani îşi exprimau îngrijorarea faţă de manifestaţiile rasiste, homofobe şi antisemite ale partidului de extrema dreaptă Jobbik şi cereau guvernului de la Budapesta să se distanţeze în mod clar de ele.

Iniţiativa lor apărea după decizia laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, american şi supravieţuitor al Holocaustului, de a returna o distincţie guvernului ungar, pe care l-a acuzat de favorizarea resurgenţei antisemitismului în ţară.

Elie Wiesel, de origine ungară, şi-a exprimat regretul faţă de reapariţia unor autori cunoscuţi pentru sprijinul lor faţă de fascism în programele şcolare şi recenta renaştere a unui cult al lui Miklos Horthy (1868-1957), aliat al dictaturii naziste, sub privirile îngăduitoare sau chiar cu participarea anumitor membri ai partidului la putere, Fidesz, adaugă AFP, preluată de Agerpres.

În decembrie, primăria Budapestei a provocat indignarea comunităţii evreieşti după ce l-a numit în fruntea unui teatru local pe un actor renumit pentru poziţiile sale antisemite, secondat de un director artistic, de asemenea, cunoscut pentru atacurile sale împotriva evreilor.