Politicianul conservator, care dă dureri de cap Europei („Să zgâlțâim Bruxelles-ul”, a cerut el săptămâna aceasta), susține că nu înțelege de ce el personal a ajuns o problemă așa de mare în ultima vreme, dat fiind că este consecvent aceleiași politici și retorici de ani de zile.

Partidul lui Orban, Fidesz, este afiliat la Partidul Popular European, iar scorul care se anunță excelent la alegerile europarlamentare din mai îl face un echipier foarte valoros al PPE.

Pe de altă parte, însă, Partidul Popular este o formațiune eurofilă, situată mai degrabă la centrul eșichierului politic, departe de poziția naționalistă și eurosceptică a lui Viktor Orban, ceea ce pune face adesea delicată relația dintre PPE și Bruxelles.

Mai multe surse au declarat pentru EurActiv că Orban le-a spus liderilor PPE că dorește să rămână în această formațiune, dar nu este câtuși de puțin doritor să se schimbe.

„Majoritatea conducătorilor PPE cer o soluție care să promoveze unitatea și nu o ruptură”, au adăugat sursele citate.

Președintele PPE, Joseph Daul, a adoptat un ton împăciuitor discuțiilor, încercând să aplaneze diferențele.

„Dintotdeauna am fost un prieten al lui Orban și întotdeauna i-am luat apărarea”, a spus Daul miercuri. „Dar trebuie să apăr și drepturile omului, libertatea, democrația și domnia legii, care sunt valorile sacre ale partidului nostru”, a explicat politicianul francez.

Problema tinde să devină și mai delicată înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai a anului viitor, dat fiind că finlandezul Alexander Stubb, unul dintre candidații PPE la președinția Comisiei Europene, nu pare deloc dispus la compromisuri în privința lui Viktor Orban.

„Atacul la adresa valorilor noastre este foarte periculos în sensul că dacă ai pornit pe calea iliberalismului este foarte greu să te mai întorci.”

Și Stubb a adăugat:

„M-am săturat de politicieni care mizează pe frică și insecuritate. Este mult mai dificil să provoci speranțe și să cauți soluții.”

Viktor Orban a anunțat că sprijină candidatura rivalului lui Stubb, germanul Manfred Weber, care se află în relații bune cu premierul maghiar. O plecare din PPE a lui Orban și Fidesz ar slăbi considerabil poziția lui Weber.

Te-ar putea interesa și: