Ministrul de Externe Luigi Di Maio, îi răspunde astfel lui Viktor Orban, premierul Ungariei, care este oaspete de onoare la sărbătoarea ATREJU (O manifestaţie a tinerilor începută în 2013 şi patronată de Fratelli d’Italia) şi care a spus printre altele în cuvântarea sa : ”În Italia guvernul s-a îndepărtat de popor, stânga prinde din nou aripi, amestecându-se peste tot, permiţând intrarea miganţilor şi mărind taxele”.

Replica nu a întârziat să apară: ”Orban să evite ingerinţe inutile. Nu permit nimănui să judece sau să atace Italia, mai ales aceia care fac pe suveraniştii, dar cu graniţele noastre. Orban nu cunoaşte poporul italian, să vorbească deci despre poporul său dacă vrea, nu de al nostru”.

Liderul partidului populist FIDESZ, a atacat guvernul încălzind participanţii de la Fratelli d’Italia cu discursuri foarte dragi lui, de la migranţi la intoleranţa religioasă, de la libertatea presei la libertatea de a nu dori să se integreze cu străinii. Adăugând apoi că este gata să ajute Italia în privinţa repatrierilor şi în apărarea graniţelor, dar niciodată pentru o redistribuire a migranţilor.

Atac frontal împotriva stângii acuzând-o că vrea să folosească pe cei migranţii sosiţi pentru a-i integra în vederea obţinerii de voturi, în aşa fel încât Europa să-şi abandoneze rădăcinile creştine şi să devină o societate „multiculturală”. În uralele continue ale participanţilor, el apără dreptul popoarelor de „a refuza integrarea”, de a se menţine departe de cei care cred în alt Dumnezeu.

Despre libertatea presei

„În Europa, dacă ar vota numai jurnaliştii, stânga ar învinge cu 9 la 1. În Ungaria este o chestiune diferită: jurnaliştii nu pot vorbi despre bla-bala-urile europene, nu pot zice chestiuni de „politically correct”, fiindcă a doua zi presa creştină i-ar critica, ar spune despre ei că vorbesc tâmpenii. Unii vor spune că am ţinut un discurs fascist, dar – concluzionează el – lucrurile stau exact astfel”.

Democraţii atacă

„Orban este un duşman al Italiei, raţionează şi acţionează ca atare şi împotriva intereselor noastre. Visa să distrugă Europa şi, învins, vine la noi să ne dea lecţii. Să meargă la el acasă şi să facă stricăciuni. Aici, prin intermediul prietenilor săi a încercat, dar i-am oprit”, scrie într-un tweet secretarul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, titrează Il Fatto Quotidiano.