În discursul său, Viktor Orban a declarat că a jucat un rol cheie în a împiedica „gherilele ideologice” să obțină cele mai bune posturi în instituțiile din Uniunea Europeană, relatează Politico. Comentariile lui Orban au fost auzite într-un lung discurs rostit la Băile Tușnad, unde trăiește o importantă comunitate maghiară.

Liderul de la Budapesta a spus că Ungaria se află pe „un drum liniștitor”, atât financiar cât și social, dar că este amenințată de „pericole externe”, potrivit lui Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvând al lui Orban.

Unul dintre pericolele principale „ar fi fost alegerea oamenilor neadecvați pentru funcțiile de conducere din Europa”, a spus Orbán.

„Am împiedicat gorilele ideologice (Kovacs a spus mai târziu că dorea să spună „gherile”) să ocupe poziții importante, referindu-se la Manfred Weber și la Frans Timmermans , dar fără a-i numi.

Viktor Orban a susținut inițial candidatura lui Weber dar și-a schimbat poziția după ce acesta din urmă s-a angajat să nu accepte postul de președinte al Comisiei Europene dacă aceasta depindea de susținerea partidului aflat la putere în Ungaria, Fidezs.

Premierul maghiar a adăugat: „Iar în fruntea Comisiei am ales o mamă cu șapte copii”, referindu-se la Ursula von der Leyen, fostul ministru german al Apărării.

În egală măsură, Orban a acuzat Comisia Europeană că „a comis atacuri politice contra statelor membre”.

Liderul de la Budapesta a mai declarat că „economii prospere” precum Polonia și Republica Cehă nu trebuie să fie „atacate” ci susținute, revenind și pe o temă familiară: pericolul migrației.

Viktor Orbán a subliniat: în UE trebuie reparate greşelile făcute în ultimii cinci ani, în special în domeniile migraţiei şi economiei.

Potrivit politicianului ungar, CE trebuie să se retragă din chestiunea migraţiei, iar toate competenţele şi sarcinile legate de migraţie trebuie preluate de un consiliu care să fie format din miniştrii de interne ai statelor membre care fac parte din Spaţiul Schengen, potrivit hirado.hu.