Potrivit agenției MTI, care citează presa din Ungaria, premierul ungar a făcut aceste acuzații în timpul unei reuniuni a partidului său, Fidesz. El a afirmat cu acest prilej că pentru orchestrarea acestei lovituri de stat s-a apelat şi la media internaţionale, oferind drept exemplu ştirile difuzate de CNN care au pus un accent special pe criticile împotriva șefului guvernuluii de la Budapesta.

În pofida acestor atacuri concertate, puciul a fost zădărnicit, a subliniat Orban, conform ziarului ”Magyar Nemzet”, preluat de Agerpres.

Diplomaţi având legături cu guvernul precedent au încercat să facă uz de relaţiile lor internaţionale pentru a-i submina poziţia premierului, a scris şi cotidianul ”Magyar Hirlap”
Identificarea vinovaților
Viktor Orban s-ar fi referit, când a vorbit de atacuri coordonate, la ultimele zile din decembrie 2011, notează presa de la Budapesta.

În anturajul lui Orban s-au făcut analize pentru a încerca să se stabilească motivele pentru cascada de ştiri critice la adresa lui Orban şi a guvernului său de la finele lui decembrie 2011. În acelaşi timp, diplomaţii ungari au fost instruiţi să folosească aceste informaţii şi să facă demersuri punctuale pentru a îmbunătăţi imaginea Ungariei.
Orban a fost extrem de criticat în ultimele luni, atât în Ungaria cât și în Occident, pentru modificarea unor legi, în noua Constituție, ce conferă puteri controversate executivului, inclusiv asupra băncii centrale. Comisia Europeană a anunțat deschiderea a trei ”proceduri de infringement” împotriva Ungariei pe tema reformelor acesteia referitoare la banca centrală, justiţie şi autoritatea pentru protecția datelor.