Situația viitorului Simonei Halep pare îngrijorătoare. Cea mai cunoscută jucătoare de tenis din România se confruntă cu o situație nerezolvată, după ce a fost suspendată din toate competițiile din cauza identificării unei substanțe interzise în organismul său vara trecută.
Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, a vorbit despre situația Simonei Halep. Aceasta a explicat că substanța găsită în corpul sportivei se află pe lista interzisă de mulți ani, fiind încadrată într-o categorie specifică. Începând cu anul 2017, substanța a fost inclusă în lista interzisă cu denumirea internațională FG4592.
Îngrijorare în privința viitorului Simonei Halep
„Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice. Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii”, a explicat Gabriela Andreiaşu.
Aceasta a mai spus că producerea celulelor roșii poate duce la o mai mare absorbție a moleculelor de oxigen, ceea ce crește rezistența la efort. Substanța în cauză are capacitatea de a modifica parametrii hematologici ai organismului și poate îmbunătăți performanța sportivă. De asemenea, Roxadustatul e folosit şi pentru tratarea anumitor afecţiuni, ia din punct de vedere medical pacienţii pot folosi acest medicament pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi, a mai evidențiat directoarea Agenției Antidoping.
Va reveni Halep pe teren sau nu?
Întrebată dacă Halep va scăpa de suspendarea din sport, șefa Agenției Naționale Antidoping a declarat că nu se poate pronunța, chiar dacă are această experiență profesională. Ea a subliniat doar că codul spune clar că în astfel de situații se consideră că substanța interzisă a fost luată cu intenție.
„Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare”.
În final, Gabriela Andreiașu a afirmat că sportivii sunt responsabili în mod direct pentru ceea ce se află în organismul lor, cu atât mai mult în cazul substanțelor nespecifice precum roxadustatul. Agenția are un rol de neutralitate în acest caz și poate oferi doar comentarii cu privire la substanță, dar nu poate judeca cazul ca un tribunal, a mai explicat aceasta pentru playsport.ro.