Viitorul economiei mondiale este sumbru. Estimările FMI pentru următoarea perioadă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Viitorul economic al lumii nu arată deloc bine, este de părere conducerea Fondului Monetar Internațional. Conform instituției, lumea se îndreaptă către o perioadă dificilă din punct de vedere economic, care se va întinde de-a lungul a mulți ani. Perspectivele economice pe termen mediu sunt printre cele mai slabe din ultimii 30 de ani.

Economia globală se confruntă cu o serie de probleme majore care sunt accentuate și de tensiunile geopolitice care corodează sistemul global de relații. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat vor urma mulți ani de creştere economică lentă. Ea a estimat o rată medie anuală de aproximativ 3% pentru următorii cinci ani, mult sub prognoza medie de 3,8% din ultimele două decenii. Este cea mai slabă proiecţie de creştere pe termen mediu din 1990 încoace.

Pentru trimestrele următoare, FMI susţine apelurile OCDE şi ale altor organizaţii internaţionale pentru ca băncile centrale să menţină ratele ridicate ale dobânzilor. Șefa FMI este de părere că înfrângerea inflaţiei este o bază vitală pentru o performanţă economică mai bună pe termen mediu.

Kristalina Georgieva a arătat că fenomenul globalizării, contestat, de altfel, de așa zișii conservatori, a dus la o accelerare a ratelor de creștere economică și la eliminarea sărăciei pentru sute de milioane de oameni. În schimb protecționismul comercial, promovat de naționaliști și suveraniști va avea drept consecință reducerea ritmului de expansiune economică la nivel global. Directorul general al FMI a precizat că principalele obstacole în calea creşterii sunt fragmentarea economică tot mai mare şi tensiunile geopolitice. În acest context, Georgieva a vorbit și despre invazia Rusiei în Ucraina.

„Această calamitate nu numai că ucide oameni nevinovaţi, ci şi agravează criza costului vieţii şi aduce mai multă foamete în întreaga lume. Ea riscă să şteargă dividendele păcii de care ne-am bucurat în ultimele trei decenii, provocând, de asemenea, tulburări în comerţ şi finanţe. Calea de întoarcere la o creştere robustă este accidentată şi greu de găsit, iar legăturile care ne ţin împreună par a fi mai slabe acum decât erau în urmă cu doar câţiva ani”, a declarat Kristalina Georgieva.

Sursa foto: EPA/FILIP SINGER

FMI va anunța previziunile pentru următoarea perioadă

FMI a avertizat de ai multă vreme cu privire la creșterea costurilor, fricţiunile economice şi pierderile de producţie din PIB asociate cu fragmentarea economiei globale în blocuri geopolitice, cu democraţii conduse de SUA de o parte şi China şi alte state autocratice pe de altă parte.

Potrivit Fondului, factorii de decizie politică ar trebui să consolideze cadrele de gestionare a crizelor prin asigurarea unor acorduri de cooperare între autorităţile naţionale şi cele regionale. De asemenea, ţările ar trebui să consolideze reţelele de siguranţă regionale, prin linii de schimb valutar sau linii de credit de precauţie de la instituţii financiare internaţionale, cum ar fi FMI.

Pe de altă parte, economiile care depind de finanţarea externă ar trebui să construiască rezerve mai puternice de capital şi lichidităţi la instituţiile financiare, sunt de părere experții FMI, conform Financial Times.

Georgieva a anunțat că cele mai recente prognoze de creştere ale FMI, ce vor fi publicate săptămâna viitoare, vor fi puţin schimbate faţă de cele din ianuarie.