Viitorul Dakarului, sub semnul intrebarii

Pentru presa internationala, competitia a ajuns la capat de drum. Spaniolii sustin insa ca ar putea fi mutata in America de Sud sau in Rusia.

Decizia de a anula editia din 2008 a Raliului Dakar este vazuta de presa internationala drept actul de condamnare la moarte a competitiei.

Totodata, hotararea luata de Amaury Sport Organisation - societatea organizatoare a raliului -, la insistenta autoritatilor franceze, este pe punctul de a starni un scandal diplomatic intre Franta si Portugalia, tara de pe teritoriul careia trebuia sa se dea startul cursei. Pe de alta parte, unele voci spun ca s-a cedat mult prea usor in fata terorismului, ceea ce ar putea fi un precedent periculos. Raliul Dakar este prima competitie de amploare anulata din cauza amenintarilor teroriste.

Punct si de la capat

Jurnalele din Spania si din Franta sustin la unison ca Raliul Dakar nu se va mai desfasura. „Al-Qaida a lichidat Dakarul” (cotidianul „ABC”), „Al-Qaida a dinamitat Dakarul” („La Razon”) si „Dakarul, ranit de moarte” („La Vanguardia”) sunt doar cateva din titlurile din presa spaniola, care sustine ca un raliu-raid de importanta Dakarului va fi organizat de anul viitor in Rusia sau in America de Sud.

De altfel, jurnalistii iberici au dezvaluit ca mai multi membri importanti din stafful de organizare a evenimentului au petrecut la sfarsitul anului trecut cateva zile in Chile. Aceasta ipoteza pare sa fie sustinuta si de Dominique Serieys, director al echipei Mitsubishi, constructor care a castigat in ultimii sapte ani la clasa auto. „Faptul ca am cedat inseamna ca formatul de desfasurare a raliului pe teritoriul african a luat sfarsit”, a punctat Serieys, care a precizat ca din 2001 Mitsubishi a avut incasari echivalente cu 40 de milioane de euro din drepturile de televizare. 

„Anularea celei de-a 30-a editii a Dakarului ar putea foarte bine sa insemne moartea raliurilor-raid pe continentul african”, a notat si jurnalul francez „Liberation”, in timp ce „Le Figaro” reaminteste ca si in trecut raliul a fost amenintat de terorism, ceea ce a dus la anularea unor etape.

Ploaie de acuzatii

Exista insa voci care sustin ca autoritatile franceze, la recomandarea carora s-a anulat Raliul Dakar, au exagerat in ceea ce priveste pericolul terorist. „Cu siguranta ca exista o amenintare terorista si trebuie sa tinem cont de ea, dar cred ca totul este exagerat”, este de parere Said Djinnit, comisarul pentru pace si securitate al Uniunii Africane.

Mult mai vehemente au fost ziarele din Portugalia, care au dat de inteles ca nu numai probleme de securitate au dus la anularea cursei, ci si anumite interese obscure. „Daca raliul s-ar fi numit Paris-Dakar in loc de Lisabona-Dakar, guvernul francez ar mai fi fost atat de exigent in ceea ce priveste securitatea?”, s-a intrebat cotidianul „Publico”.

Tot o intrebare retorica este lansata si de Joa Lagos, responsabil cu organizarea raliului pe teritoriul Portugaliei: „Amenintari similare celor care au dus la anularea raliului Lisabona-Dakar ar fi determinat oare anularea unei editii a Jocurilor Olimpice sau a unui Campionat Mondial de fotbal?”.

DEZASTRU FINANCIAR

13 milioane de euro de returnat

In urma anularii Raliului Dakar, societatea Amaury Sport Organisation s-a angajat sa returneze taxa de inscriere platita de participanti. In total, organizatorii trebuie sa dea inapoi 13 milioane de euro! Cei inscrisi in cursa au inregistrat fiecare pagube intre 72.000 si 90.000 de euro. Potrivit jurnalului „Diario de Noticias”, Portugalia ar fi pierdut cel putin 15 milioane de euro.