Pe 4 decembrie, în Italia are loc un nou referendum crucial pentru Europa. Locuitorii peninsulei trebuie să se pronunțe asupra unui pachet de reforme constituționale, propuse de premierul Mattero Renzi, al căror scop declarat este creșterea stabilității politice.

Șeful cabinetului de la Roma a declarat că va demisiona dacă referendumul este respins. Demisia lui Renzi va duce la alegeri anticipate, iar principala formațiune favorită să le câștige este Cinci Stele, partidului euro-sceptic al actorului Beppe Grillo. Acesta a avertizat în repetate rânduri că dacă va veni la putere va convoca un referendum pentru ieșirea Italiei din UE.

De aceea, plebiscitul din 4 decembrie este văzut pur și simplu ca un scrutin pro- sau anti-UE.

În acest moment, situația este deosebit de îngrijorătoare atât pentru Roma cât și pentru Bruxelles: sondajele de opinie prezic o înfrângere a lui Matteo Renzi, iar diferențele în favoarea taberei NU cresc de la o zi la alta.

Din 32 de sondaje publicate de 11 institute sociologice diferite, începând cu data de 21 octombrie, toate au dat câștigător răspunsul NU, informează Reuters.

Potrivit a nu mai puțin de trei sondaje publicate luni, NU conduce cu diferențe între 5% (IPR Marketing) și 7% (Tecne). Institutul EMG Aqua dă o diferență de 6%.

Aceste rezultate exclud voturile indecișilor, care sunt estimate la 25,9% (EMG Aqua) și 16,5% (Tecne). Cel mai îngrijorător aspect pentru Renzi este că, pe măsură ce numărul celor indeciși scade, diferența în favoarea NU crește.

Nici casele de pariuri nu au prognoze mai roz pentru Renzi: casa Ladbrokes dă un sec 75% în favoarea NU.

La începutul campaniei, premierul a afirmat în mod repetat că va demisiona în caz de eșec la referendum. Ulterior, a evitat să confirme acest lucru, afirmând că discuțiile despre viitorul său ar distrage atenția de importanța reformelor propuse.

În ultimele zile, însă, Matteo Renzi a început din nou să sugereze că nu se va crampona de putere dacă pierde.

Cu toate acestea, rezultatele din 4 decembrie rămân incerte. Răsunătoarele eșecuri ale sondajelor din America și Marea Britanie de a prezice deznodământul corect sunt încă proaspete în mintea tuturor. Drept este că, de data aceasta, sondajele prezic victoria taberei „anti-sistem”, care a votat în favoarea lui Trump și a Brexitului.


În Italia, mai sunt și alte motive specifice de a privi sondajele cu circumspecție.

Unul dintre ele este că tabăra NU este foarte puternică în sudul țării, unde prezența la vot este în miod normal scăzută. Federico Benini, directorul institutului Winpoll apreciază:

„Este posibil ca un număr semnificativ dintre cei din Sud care afirmă că vor vota NU și care până la urmă vor sta acasă.”

În plus, din cei circa 4,2 milioane de italieni care trăiesc în afara țării, dar au drept de vot, în jur de 80% sunt în favoarea DA, deoarece urmăresc mai puțin atent politica din Italia, au tendința să fie mai puțin anti-Renzi și în general consideră că este pozitiv ca țara să promoveze reforme.

Dintre acești „străini”, se estimează că vor vota efectiv 30%, ceea ce înseamnă că ar putea deveni decisivi în caz de scor strâns în favoarea NU.

Un alt factor care joacă în favoarea lui Renzi este conținutul întrebării din buletinele de vot (subiect de dispute aprige în Italia), și care subliniază efectele pozitive ale reformelor constituționale, dar evită atent să pomenească de cele negative.

Pe de altă parte, curentul „anti-sistem”, care a culminat săptămâna trecută cu victoria lui Donald Trump, favorizează votul NU, anti-guvern.

Șase din cele șapte sondaje publicate în Italia după victoria lui Trump au arătat că scorul în favoarea NU crește continuu, în comparație cu sondajele precendente realizate de aceleași institute.

Mai mult, într-un sondaj Winpoll publicat sâmbătă, 52% dintre italieni cred că victoria lui Trump va favoriza tabăra NU, comparativ cu doar 42%, care cred contrariul.

Te-ar putea interesa și: