Antonio Tajani a declarat marţi, la Sofia, că Uniunea Europeană ar trebui să facă din integrarea Balcanilor o prioritate, în contextul în care Bulgaria se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează AFP.

„Este o regiune care trebuie să fie o prioritate”, a declarat Tajani, subliniind importanţa „procesului de aderare a unui număr de ţări balcanice”.

Preşedintele Parlamentului European a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei întâlniri cu guvernul bulgar.

Premierul bulgar Boiko Borissov insistă cu regularitate pe lângă Bruxelles să confirme perspectiva europeană a ţărilor din fosta Iugoslavie, dintre care numai Serbia şi Muntenegru desfăşoară în prezent negocieri de aderare la UE.

Borissov a declarat marţi că există „o şansă uriaşă de a vedea progrese reale în această privinţă, în pofida reticenţei unei părţi a opiniei publice europene faţă de ideea unei noi extinderi”.

În afară de Serbia şi Muntenegru, patru state balcanice rămân excluse din UE: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Macedonia.

Premierul Borissov a făcut de asemenea apel marţi la o ‘normalizare a relaţiilor UE cu Ankara’, care au fost grav afectate după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia.

El a insistat în special asupra continuării acordului privind migraţia încheiat în martie 2016: ‘Acordul cu Turcia privind migranţii, cele trei milioane de persoane care sunt acolo, trebuie respectat cât mai mult posibil, astfel încât aceştia (migranţii) să rămână dincolo de graniţele UE’, a spus el. Bulgaria are o frontieră comună cu Turcia cu o lungime de 259 de kilometri.

Extinderea UE în Balcani. Pilonii pe care se bazează politica externă a președintelui

România susține procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcani și va sprijini decizia de inițiere a negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania, cele două state candidate. Anunțul a fost făcut în ianuarie de președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, pe care a avut-o la Palatul Cotroceni.

România va sprijini în continuare politica de extindere a Uniunii, îndeosebi pentru deschiderea cât mai curând posibil a negocierilor de aderare cu cele două state candidate: Macedonia de Nord și Albania. Discuția despre eficientizare a metodologiei de extindere nu trebuie niciun caz să blocheze sau să întârzie acest proces”, a afirmat președintele României.

Sursa: Agerpres