Viitorul Balcanilor, prioritatea UE. Șeful Parlamentului European, anunț de ultimă oră

Viitorul Balcanilor, prioritatea UE. Șeful Parlamentului European, anunț de ultimă oră

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a oferit explicații legate de integrarea Balcanilor.

Antonio Tajani a declarat marţi, la Sofia, că Uniunea Europeană ar trebui să facă din integrarea Balcanilor o prioritate, în contextul în care Bulgaria se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează AFP.

„Este o regiune care trebuie să fie o prioritate”, a declarat Tajani, subliniind importanţa „procesului de aderare a unui număr de ţări balcanice”.

Preşedintele Parlamentului European a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei întâlniri cu guvernul bulgar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul bulgar Boiko Borissov insistă cu regularitate pe lângă Bruxelles să confirme perspectiva europeană a ţărilor din fosta Iugoslavie, dintre care numai Serbia şi Muntenegru desfăşoară în prezent negocieri de aderare la UE.

Borissov a declarat marţi că există „o şansă uriaşă de a vedea progrese reale în această privinţă, în pofida reticenţei unei părţi a opiniei publice europene faţă de ideea unei noi extinderi”.

În afară de Serbia şi Muntenegru, patru state balcanice rămân excluse din UE: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Macedonia.

Premierul Borissov a făcut de asemenea apel marţi la o 'normalizare a relaţiilor UE cu Ankara', care au fost grav afectate după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia.

El a insistat în special asupra continuării acordului privind migraţia încheiat în martie 2016: 'Acordul cu Turcia privind migranţii, cele trei milioane de persoane care sunt acolo, trebuie respectat cât mai mult posibil, astfel încât aceştia (migranţii) să rămână dincolo de graniţele UE', a spus el. Bulgaria are o frontieră comună cu Turcia cu o lungime de 259 de kilometri.

Extinderea UE în Balcani. Pilonii pe care se bazează politica externă a președintelui

România susține procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcani și va sprijini decizia de inițiere a negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania, cele două state candidate. Anunțul a fost făcut în ianuarie de președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, pe care a avut-o la Palatul Cotroceni.

România va sprijini în continuare politica de extindere a Uniunii, îndeosebi pentru deschiderea cât mai curând posibil a negocierilor de aderare cu cele două state candidate: Macedonia de Nord și Albania. Discuția despre eficientizare a metodologiei de extindere nu trebuie niciun caz să blocheze sau să întârzie acest proces”, a afirmat președintele României.

Sursa: Agerpres