Viitori pensionari lăsaţi cu contul gol

Angajaţii unor societăţi precum Orange, Volksbank sau Piraeus Bank nu vor avea contribuţii la fondurile de pensii pe luna mai. Explicaţia: angajatorii nu au depus la timp declaraţiile nominale.

Angajatori de renume pe piaţa autohtonă nu au depus la timp declaraţiile nominale privind contribuţiile de asigurări sociale ale salariaţilor, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Maria Câmpeanu. Aceasta a făcut publice câteva nume sonore aflate pe lista companiilor care nu au depus la timp aceste declaraţii: Orange, Volksbank, Piraeus Bank, Distrigaz, RATB. Oficialii Piraeus susţin însă că declaraţiile au fost depuse în termen.

Declaraţia nominală conţine informaţ ii precum CNP-ul angajaţilor şi cât au plătit aceştia în contul asigurărilor sociale. Din contribuţia de 9,5% din salariul brut urmează ca 2% să ajungă la fondul de pensii autorizat pe Pilonul II pentru care a optat.

„Contribuţiile angajaţilor acestor agenţi economici nu vor fi virate, marţi (astăzi - n.r.), către conturile administratorilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) pe care i-au ales în perioada campaniei de aderare, septembrie 2007- ianuarie 2008“, a spus Câmpeanu.

Banii urmează să fie viraţi în luna ulterioară depunerii declaraţiei. Efectul: contribuţiile angajaţilor aflaţi în această situaţie nu vor fi investite. Teoretic, randamentul obţinut de fonduri în cazul contribuţiei acestor angajaţi va fi mai mic decât cel obţinut în cazul clienţilor ale căror contribuţii au ajuns încă de astăzi. Contribuţiile la fondurile de pensii administrate privat urmează să fie virate în fiecare lună. Astăzi începe să funcţioneze sistemul pensiilor administrate privat - cunoscute şi sub denumirea de Pilonul II.

CNPAS urmează să publice liste cu angajatorii care nu depun la timp declaraţiile menţionate. Un milion de conturi goale Peste 961.000 din cei 4,15 milioane de clienţi ai fondurilor de pensii private au conturile goale, potrivit lui Câmpeanu. Unii dintre aceştia au rămas cu conturile goale din cauza anagajatorilor care nu au depus declaraţiile la timp.

Mai există însă şi alte cauze: unii dintre angajaţi au venituri atât de mici, încât contribuţia de 2% este aproape egală cu zero. La acestea se mai adaugă şi persoanele care sunt în concediu de maternitate - perioadă în care nu se plătesc contribuţii la asigurările sociale. SUME REŢINUTE Contribuţia medie: 7,74 de euro pe lună Valoarea medie a contribuţiei angajatului român la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II este de 7,74 de euro pe lună, potrivit ministrului muncii, Paul Păcuraru. Astăzi, urmează să intre în conturile fondurilor de pensii peste 88 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 24 de milioane de euro. Contribuţia este reţinută din cea plătită ca şi până acum la asigurările sociale, iar începerea funcţionării fondurilor de pensii de pe Pilonul II nu aduce nicio cheltuială suplimentară pentru clienţii acestora.

Contribuţiile la fondurile de pensii private sunt nominale şi, imediat după ce sunt virate în contul salariatului, devin proprietatea acestuia. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, estimează că fondurile de pe Pilonul II vor administra contribuţii de circa 300 de milioane de euro la finele acestui an.