Evenimentul Zilei > Economie > VIITOARELE PUTERI ECONOMICE mondiale
VIITOARELE PUTERI ECONOMICE mondiale

VIITOARELE PUTERI ECONOMICE mondiale

Mexicul şi Indonezia vor devansa Rusia şi Italia în topul celor mai mari 10 economii ale lumii în următorii 35 de ani, iar primele trei poziţii vor fi deţinute, în ordine, de China, SUA şi India, anticipează analiștii Economist Intelligence Unit (EIU), citați de Bloomberg, scrie Agerpres

Astfel, China, cea mai populată ţară a lumii, ar urma să devanseze SUA în anul 2026 ca produs intern brut nominal, exprimat în dolari. 

Activele Indiei şi Chinei le vor depăși pe cele ale următoarelor cinci state (Indonezia, Germania, Japonia, Brazilia şi Marea Britanie) și vor fi aproximativ egale cu cele ale statelor care se află pe următoarele poziții în top 10, situație unică în istorie. 

China va ajunge din urmă Japonia

În ceea ce priveşte veniturile per capita, China este aşteptat să ajungă din urmă Japonia până în 2050, an în care va fi la jumătatea nivelului din SUA faţă de doar 14% în 2014. 

De asemenea, puterea de cumpărare a Indiei va creşte până la 24% din cea a consumatorilor americani faţă de doar 3% în 2014. În total, Asia va fi responsabilă pentru 53% din PIB-ul global în 2050 iar ponderea Europei va scădea. 

La capitolul creşterea populaţiei în vârstă de muncă, EIU susţine că pe primele poziţii se vor situa Africa şi Orientul Mijlociu. În schimb, cea mai mare parte a Europei şi Asiei de Est vor înregistra o scădere a forţei de muncă, pe primul loc fiind Japonia cu o scădere de peste 25%. China şi Coreea de Sud ar putea înregistra o contracţie de 17% respectiv 18% a forţei lor de muncă, iar Grecia, Portugalia şi Germania ar urma să înregistreze o scădere de peste 20%.