Vietățile care trăiesc doar o zi și-au făcut apariția în Delta Dunării. Ce spunea Aristotel despre ele

Insectele care trăiesc doar o singură zi și-au făcut apariția pe luciul apei din Delta Dunării.

De-a lungul râurilor și izvoarelor din întreaga lume, efemeridele (Palingenia longicauda) se numără printre insectele care reprezintă o sursă importantă de hrană pentru păsări, pești și mamifere. Acestea își petrec cea mai mare parte din viață sub apă și se hrănesc cu frunze moarte.

Puii prosperă în mediul subacvatic, în timp ce insectele adulte își fac apariția în luna iunie, însă pentru o perioadă de doar câteva ore. Insectele mature se împerechează, după care mor.

Efemeridele din Delta Dunării

Larvele insectelor trăiesc în apă până la trei ani de zile, însă odată cu maturizarea, acestea ies din apă și trăiesc, în medie, doar o singură zi, timp în care se împerechează.

„Efemeridele, magia unei vieţi de-o zi… Insecte zburătoare populează luciul apei din Delta Dunării, într-un dans despre care se spune că este „al vieţii şi al morţii“”, scrie pe Facebook Asociaţia Delta Dunării.

Conform unei legende, insectele în cauză reprezintă spiritul celor tineri, care s-au stins înainte de vreme.

Ce a spus Aristotel despre insectele care mor după o zi

Filosoful Aristotel a numit insectele în cauză „musca de o zi“. Indivizii adulți nu se hrănesc pe perioada singurei zi cât trăiesc, scopul lor este să se reproducă. Astfel, insectele se adună în roiuri și dau naștere unui dans nupțial spre a atrage insecta femelă. Temperatura potrivită pentru acest fenomen este de 20 și 24 de grade Celsius, iar numărul ouălor variază între 80 și 6.000.

Aripile insectelor sunt considerate o inovație evoluționară majoră, conform descopera.ro, care arată că oamenii de știință sunt de părere că aripile au evoluat, inițial, ca o extensie a corpului. Alte voci spun că aripile au evoluat dim „picioare antice”.

„Efemeridele au un potențial neexploatat. Ne pot ajuta să aflăm cum au evoluat toate insectele”, a declarat Luke Jacobus, entomolog la Universitatea Purdue, potrivit sursei citate.

sursă - Mihai Baciu/ Facebook