Viespea poate ataca mortal

Un bărbat din Sălaj a murit, marți, după ce a fost înțepat de viespi. Acesta era alergic și, în ciuda eforturilor colegilor alături de care muncea, care i-au sărit imediat în ajutor, încercând să îl ducă la spital, a intrat în șoc anafi lactic și a murit de la aproximativ 7 înțepături. Tragedia readuce în atenție acest tip de pericol.

Ce e de făcut dacă te înțeapă viespile? În primul rând trebuie știut că doar un om dintr-o mie e alergic la înțepături de albină sau viespe, iar statisticile arată că trei din patru adulţi nu știu cum să reacţioneze în astfel de cazuri.

O persoana sănătoasă poate să tolereze în jur de 20 de înțepături per kilogram- corp, explică apicultorii. Altfel spus, un adult nealergic poate suporta fără probleme peste 1.000 de înțepături. În cazul unei persoane alergice, însă, lucrurile se schimbă: o singură înțepătură e suficientă pentru a cauza o reacție anafilactică ce poate duce la deces, în interval de numai o oră, dacă nu se intervine, arată medicii.

 

Nu stoarce veninul

Ce se întâmplă când ești înțepat? Dacă nu ești alergic, vei observa că zona afectată se umflă, se înroșește și te mănâncă. În mod normal, reacția durează două zile. Ar trebui să apeși zona cu un card pentru a împinge afară acul și veninul. Nu stoarce zona, dar aplică o compresă rece, cu gheață, 10 minute, apoi îndepărteaz-o, pentru tot atât timp, și reia procedura. Oamenii de la sate știu că dacă te înțeapă viespea e bine să pui oțet pe locul afectat sau o foaie de ceapă, care „trag” afară otrava.

Dacă nu ai mai fost înțepat și, în consecință, nu știi dacă ești alergic, fii atent la ce simți, imediat după înțepătură.

Specialiștii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara arată că reacțiile alergice apar în maxim 10 minute: dureri de cap sau în piept, febră, umflarea feței, a limbii, a buzelor sau a corpului, dificultăți de respirație, leșin. În astfel de situații trebuie sunat imediat la 112.

 

Periculoase când se simt amenințate

Viespile comune trăiesc în colonii, făcându-și cuibul în spații ferite. Aceste insecte devin agresive și atacă numai pentru a-și apăra teritoriul. Apicultorii spun că e total neindicat să te panichezi și să dai din mâini încercând să le alungi, vei obține fix contrariul, în loc să plece, vor înțepa, pentru că se vor considera atacate. Mai mult, insectele sunt atrase de zahăr şi carne, motiv pentru care roiesc în jurul nostru atunci când suntem la terasă sau la grătar, se aşează pe fructe sau intră în paharele cu suc, vin, bere.