VIDEO. Jurnalistul Victor Ciutacu la HAI România!: „Ciolacu vrea să candideze, dar doar dacă este sigur că va câștiga”

VIDEO. Jurnalistul Victor Ciutacu la HAI România!: „Ciolacu vrea să candideze, dar doar dacă este sigur că va câștiga” Sursa foto: Arhiva companiei

Invitat în cadrul ediției de miercuri, 10 iulie, a podcastului găzduit de gazetarul Mirel Curea pe canalul YouTube HAI România, jurnalistul Victor Ciutacu a adus în prim-plan situația candidaturilor depuse în cursa pentru alegerile prezidențiale și amânarea anunțurilor din partea principalelor partide, PSD și PNL.

Jurnaliștii Victor Ciutacu și Mirel Curea au analizat în cadrul celei mai recente ediții a podcastului găzduit pe canalul HAI România! care sunt candidații intrați oficial în cursa la Președinție.

„Nu ai pe niciunul oficial. Ba da, îl ai pe Simion, care a anunțat cu surle și trâmbițe. În rest ai numai anunțuri sau numai temporizări. O ai pe Șoșoacă și care ea este partidul. A anunțat că partidul a decis că ea va candida la Președinție. Dar nu ai văzut un congres, ceva, și o lansare publică. O ai pe Birchall, care ne-a anunțat pe Facebook, dar nu o bagă nimeni în seamă, că nu o bagă în sondaje. Mai ai tot soiul de bizari care nu există în economia electorală. Și o ai pe Lasconi, care, după ce s-a înscăunat în urma votului online, i-a strâns pe toți de la USR într-o sală și ăia au votat să fie ea candidata lor la Președinție. Formal, îi ai pe Simion și pe Lasconi din partea partidelor parlamentare și europarlamentare. Și pe Șoșoacă, anunțată prin gura ei”, a explicat Victor Ciutacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit jurnalistului, lipsa anunțurilor oficiale din partea PSD și PNL este bizară. O posibilă explicație ar putea fi faptul că „așteaptă să li se spună”, a punctat Ciutacu.

Ciolacu nu vrea să recunoască faptul că vrea să candideze

Mirel Curea a evidențiat faptul că premierul Ciolacu a anunțat în urmă cu ceva timp că, dacă alegerile nu vor avea loc în septembrie, nu va mai candida. De asemenea, Ciolacu a mai declarat că urmează să se discute la PSD varianta unei candidaturi independente. Iar singura care se prefigurează nu ar putea decât a lui Mircea Geoană. Pe de altă parte, în cadrul PNL se discută de retragerea lui Nicolae Ciucă din funcția de președinte al Partidului Liberal. Ceea ce ar elimina șansele acestuia la prezidențiale.

În acest context, Victor Ciutacu a comentat și situația candidaților cu prima șansă. „Dacă aș merge pe tradiție aș spune că, evident, Ciolacu nu are nicio șansă. Pentru că de 20 de ani toată lumea votează anti-PSD în turul doi. Ciolacu vrea să candideze, dar doar dacă este aproximativ sigur că va câștiga. La cât îl cunosc eu pe Marcel și cred că îl cunosc suficient de bine față de alții din piață. El nu vrea să recunoască faptul că vrea să candideze. Asta este însă o altă discuție”, a subliniat jurnalistul.

Se așteaptă candidatul surpriză

Victor Ciutacu a mai precizat că se așteaptă să apară, conform tradiției ultimilor 20 de ani, un candidat independent, „ieșit din spuma mării”. Jurnalistul a invocat în acest sens exemplele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Care, deși aveau notorietate la nivel politic, nu figurau ca potențiali candidați oficiali.

„Pe Iohannis îl cunoșteau vecinii lui de la Sibiu. Pe criteriul acesta (al popularității – nr.), Geoană ar trebui să câștige fluierând. Îl știe toată țara. Dar fără partid, mi se pare imposibil. Uitați-vă ce a fost la alegerile locale și europarlamentare.”, a explicat jurnalistul.

Potrivit acestuia, singura excepție notabilă este Nicolae Ștefănuță, singurul candidat independent de la europarlamentare ales. „Dar el a fost susținut, ca să terminăm odată cu toată povestea. Și cu miracolul campaniei de pe TikTok, care a fost eficientă, în felul ei. Ștefănuță a fost susținut de ONG-urile pentru minorități sexuale”, a preciza Victor Ciutacu.

Înregistrarea integrală a ediției de miercuri, 10 iulie, a pocastului HAI România poate fi vizionată aici.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro