VIDEO EXPERIMENT | Taximetriștii din București SURPRINȘI când cer tarif de zece ori mai mare: ,,Asta ne mai trebuie, ANAF...”!

Puțini sunt cei care mai țin cont de lege când simt mirosul banilor. Clienții de taxi din București sunt din ce în ce mai nemulțumiți de serviciile prestate de șoferii mașinilor galbene și spun că deseori se trezesc cu sume dublate sau triplate la finalul unei curse.

Situația se înrăutățește în cazul străinilor care ne vizitează țara. Aceștia au de achitat și sume de zece ori mai mari pentru cursele din Capitală. Într-un experiment devenit viral, în ultima săptămână, Gabriel Fereșteanu a testat reacțiile șoferilor care întălnesc un posibil  turist în România. ,,Le-am vorbit în engleză, am cerut o cursă de euro și mi-au cerut de zece ori mai mult.  Eu țin cont și că au printre cele mai mici tarife din Europa pe km, dar soluția adoptată de ei, să-și înșele clienții, nu e normală.”

 

 

Spășiți când au auzit de ANAF

În experiment, băieții de la ,,Pe românește” le-au cerut și un bon fiscal pentru o cursă plătită de 10 ori mai mult, iar șoferii au fost destul de inventivi oferindu-le ,,străinilor” chitanțe sau bonuri vechi păstrate prin mașină. Când tinerii au început să le vorbească în română și au amintit că situația poate fi semnalată autorităților, taximetriștii s-au căit imediat.

 

CE SPUNE LEGEA

Legea taximetriei 38/2003 reglementează, printre altele, obligația șoferilor de a cere prețul corect și a oferi bon fiscal clienților.

 

Obligatiile taximetristului:  a) sa aiba un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, respectand conduita de buna practica, conform prevederilor din Cartea taximetristului;  b) sa respecte solicitarile legale ale clientului;  c) sa opreasca pe traseu, la semnul clientului, cand se afla in pozitia de operare Liber, cu exceptia cazului cand se deplaseaza sa preia un client la comanda dispecerului sau conditiile de trafic nu permit aceasta manevra;  d) sa elibereze bonuri client la finalul cursei, pe baza carora va incasa contravaloarea prestatiei efectuate;  e) sa nu pretinda ca plata pentru prestatia efectuata decat suma prevazuta pe bonul client;  f) sa nu implice taxiul in mod deliberat, direct sau indirect, in activitati cu caracter infractional sau alte acte antisociale;  g) sa anunte organele de politie in cel mai scurt timp si cu prioritate despre orice eveniment grav la care a participat sau a fost martor;  h) sa asigure protectie clientului cat timp acesta se gaseste in taxi;  i) sa transporte clientul la destinatie pe traseul optim sau pe traseul solicitat de acesta;  j) sa nu incarce taxiul peste capacitatea sau gabaritul de transport autorizat;  k) in cazul transportului de persoane, sa transporte bagajele clientilor in limitele spatiului destinat pentru acestea, fara perceperea de tarife suplimentare;  l) sa prezinte informatiile cerute sau sa faciliteze accesul organelor de control imputernicite la aparatul de taxat, pentru verificare;  m) sa nu transporte bagaje sau bunuri care sa nu permita inchiderea portbagajului, portierelor si a geamurilor;  n) sa nu angajeze transportul unui client aflat in stare avansata de ebrietate sau aflat in stare de a dezvolta o situatie conflictuala;  o) sa nu execute activitatea de transport in regim de taxi fara a avea sigiliile corespunzatoare la aparatul de taxat;  p) sa nu transporte clienti pe bancheta din fata decat in cazul cand pe bancheta din spate nu mai este loc;  r) sa nu execute activitate de transport in regim de taxi fara a avea aparatul de taxat si lampa taxi in functiune pentru pozitia de operare respectiva;  s) sa poata prezenta la control, in timpul activitatii, urmatoarele documente:

·  permisul de conducere;

·  certificatul de atestare a pregatirii profesionale;

·  autorizatia taxi;

·  licenta de executie pentru vehicul;

·  certificatul de inmatriculare cu inspectia periodica valabila;

·  asigurarea pentru persoane si bagajul acestora;  t) sa poarte obligatoriu centura de siguranta cand circula fara client, in restul cazurilor portul centurii fiind optional.