VIDEANU: „Dacă va fi turul doi în Capitală, lupta se va da între PDL şi PNL“

VIDEANU: „Dacă va fi turul doi în Capitală, lupta se va da între PDL şi PNL“

Primarul general îl vede pe Ludovic Orban principalul adversar al candidatului PDL. El nu crede că Traian Băsescu se va implica în desemnarea candidatului pentru Bucureşti.

Ioana Lupea: Un cititor a postat pe forumul EVZ următorul mesaj: „Traian Băsescu are ultimul cuvânt. Liviu Negoiţă va fi surpriza PDL şi va câştiga din primul tur, la mare distanţă de ceilalţi candidaţi“. Este un cititor bine informat? Adriean Videanu: Negoiţă este candidatul preferat al bucureş- tenilor, reiese clar din toate sondajele făcute de toate partidele. Negoiţă este preferatul sub toate aspectele, încrederii, intenţiei de vot. În privinţa candidaturii însă nu s-a luat încă o decizie la nivelul partidului. Deci, n-aş putea să confirm că cititorul dv. este unul bine informat.

Mircea Marian: Dar aţi discutat cu preşedintele Traian Băsescu această chestiune? Aspecte generale am discutat acum câteva săptămâni, într-o întâlnire pe care am avut-o cu domnul preşedinte. El nu vrea să se implice, este extrem de prudent, nu vrea să se asocieze cu deciziile care se iau la un moment dat în interiorul unui partid.

I.L.: Aţi discutat despre situaţ ia de la Primăria Capitalei? Discutăm problemele Bucureş tiului, dar nu şi problema candidaturii. E o chestiune internă a partidului. După ce vom stabili candidatul, probabil că-l vom informa şi pe dl preşedinte.

I.L.: Dacă partidul ia o decizie şi Traian Băsescu vă spune că nu e bună, că alta ar fi mai bună... Nu cred că preşedintele se va implica de maniera aceasta.

M.M.: Plecăm de la premisa că dv. nu veţi mai candida Public, n-am spus niciodată că nu voi mai candida. Sigur că am şi eu sentimentele mele, dar decizia finală va fi a partidului.

I.L.: Presa a comentat că dv. şi dl Blaga vă cam împingeţi unul pe altul în faţă pentru a candida? Opţiunile vor rezulta în urma cercetărilor sociologice, dar mai este şi opţiunea personală a fiecăruia.

M.M.: Din sondaje reiese că atât dv., cât şi domnii Blaga şi Negoiţă aţi câştiga, dar cel care ar câştiga din primul tur ar fi mult mai important. Ar fi un balon de oxigen pentru PDL.

I.L.: Ce primează într-un partid, decizia partidului sau opţiunea personală. Dl Negoiţă a optat pentru sectorul 3. Ce hotă- râre va învinge, a partidului sau a dlui Negoiţă? Chiar dacă partidul ia o anumită decizie, nu poţi trece peste voinţa omului.

I.L.: Dar cine vrea să candideze? Dv. aveţi nişte rezerve, domnul Negoiţă doreşte să candideze la sectorul 3. Rămâne dl Blaga? Cu toţii am intrat în cercetarea sociologică, deci există o deschidere a fiecăruia pentru candidatură.

M.M.: Dacă n-ar fi decizia partidului, dv., personal, ce v-aţi dori? E o întrebare grea la care nici eu n-am găsit răspunsul până acum.

I.L.: Cine va fi adversarul PDL în Bucureşti? Cred că Ludovic Orban. Dacă va fi turul doi, lupta se va da între PDL şi PNL.

I.L.: E o schimbare majoră pentru Bucureşti. În ultimii ani, competiţia a fost cu PSD. Ţine şi de persoana candidatului. Ludovic Orban a fost timp de doi ani viceprimar, are experienţă, notorietate. Aceste atuuri, pe lângă sprijinul partidului, fac din Ludovic Orban candidatul care ar putea să intre în turul doi, dacă va fi un tur doi. Lupta se va da între noi şi PSD. Dacă nu-şi clarifică problemele interne, ne creează o mare oportunitate. I.L.: Contează şi faptul că Ludovic Orban este cel mai radical antibăsescian dintre liberali? Posibil. Aşa cum s-a polarizat clasa politică, pro şi anti-Bă- sescu, este posibil ca şi electoratul să se fi împărţit la fel.

M.M.: Cine-l bate de la PDL pe Marian Vanghelie? Sebastian Bodu. Conform cercetării noastre, are şanse să-l bată la sectorul 5 pe Vanghelie.

M.M.: Şi la unu? Chiar dacă este în cărţi pentru Primăria Capitalei, noi l-am cercetat pe Răzvan Murgeanu şi la sectorul 1. I-am introdus în sondaje pe Răzvan Murgeanu şi pe Vasile Gherasim, membru PD de trei ani, şi amândoi stau foarte bine.

M.M.: Mulţi oameni vă votează din considerente morale. Nu vă afectează faptul că la Constanţa va candida pentru dv. Dorel Onaca, care a trecut prin câteva partide. Nu cunosc activitatea lui Dorel Onaca. A ieşit cel mai bine în sondaje.

I.L.: Îl mai susţineţi pe Gheorghe Falcă la Arad? El este într-un proces pentru corupţie pe care şi l-a suspendat sesizând Curtea Constituţională.

Arădenii îl susţin. Oricine poate avea un dosar penal, cineva face o plângere penală... Până când nu este condamnat definitiv pentru o faptă, el ar trebui să beneficieze de prezum-ţia de nevinovăţie.

I.L.: E valabil şi pentru Traian Băsescu, care-l numea pe fostul ministru Tudor Chiuariu „mafiot“ fără o hotărâre a justiţiei? Cred că aceasta trebuie să funcţioneze pentru toţi.

I.L.: Relativizaţi o problemă, corupţia, pe care în ultimii trei ani Traian Băsescu a absolutizat-o. Aş lăsa autorităţile să-şi facă treaba şi cred că politicienii ar trebui să vorbească mai puţin despre corupţie. Autoflagelarea nu ne face bine, România nu este nici mai mult, nici mai puţin coruptă decât alte ţări europene.

M.M.: Dacă domnul Blaga ajunge primar, atunci, singura variantă pentru postul de premier rămâne Theodor Stolojan. Domnul Stolojan este un nume puternic, dar mai sunt în partid şi alţi potenţiali primminiştri. PLANURI POSTELECTORALE

„O guvernare stabilă“

M.M.: Câştigaţi alegerile ? M.M.: Nu vă e teamă de o coaliţie care să izoleze PDL? Adică, să nu puteţi forma guvernul chiar dacă aţi obţinut cele mai multe voturi? Nu, constituţional nu se poate. Preşedintele numeşte premierul.

M.M.: Dar parlamentul poate să nu vă accepte premierul I.L.: Urmează anticipate după alegeri... Vedeţi...

M.M.: Credeţi că veţi guverna singuri? Dacă lucrurile merg bine la locale, putem atinge acest obiectiv.

I.L.: Aţi scos din statut interdicţ ia unei alianţe cu PSD. Revenirea lui Adrian Năstase în conducerea partidului reduce şansele unei guvernări cu PSD? Nici nu le măreşte, nici nu le micşorează: PDL nu are ca obiectiv o alianţă cu PSD, principalul nostru competitor. Să vedem ce se va întâmpla după alegeri, la aceasta se referă modificarea statutului. În funcţie de rezultate, vom vedea cu cine se poate face o alianţă. Înainte de alegeri este exclus să discutăm o alianţă cu PSD.

M.M.: Cu PNL e vreo şansă? Cred că după alegerile locale şi cele generale, foarte mulţi membri ai PNL vor veni alături de PDL.

I.L.: Vedeţi o viitoare guvernare PDL-PNL? Cu un PNL cu actuala conducere, imposibilă.

I.L.: Dar cu un PNL condus de altcineva? E o problemă internă a PNL. Ar fi ideal să găsim un partener de dreapta pentru guvernare, să nu avem puncte de vedere de negociat. Cred că, în următorii patru ani, România trebuie să aibă o guvernare stabilă.

M.M.: Stabil însemnând un preşedinte şi un premier de aceeaşi culoare. În principiu, da.

M.M.: De ce nu v-aţi făcut un guvern din umbră? Partidul a format nişte comisii de specialitate.

I.L.: Comisia de politică externă este condusă de dl Cezar Preda. Ce-l recomandă? Preocupările lui în domeniul politicii externe şi este membru al adunării parlamentare a Consiliului Europei.

M.M.: Dar cine conduce comisia pentru transporturi? Aţi avut atâtea probleme cu dl Dobre... Radu Berceanu, Anca Boagiu, Sandu Gabriel, sunt mai mulţi care coordonează comisia.

I.L.: O conducere colectivă. Da, pentru a evita anumite sensibilităţi.

I.L.: Dv. ce coordonaţi? Coordonez, alături de domnul Stoica, comisia de strategie.

M.M.: Trebuia să ieşiţi din ianuarie cu un program de guvernare. Îl avem pregătit, putem ieşi cu el oricând partidul va stabili că este momentul potrivit.

I.L.: Elena Udrea spunea că tema de forţă va fi nivelul de trai. Cât de adecvată este campaniei unui partid care ne-a promis că vom trăi bine? Poţi spune ceea ce ai făcut cât ai fost la guvernare şi ceea ce trebuia făcut şi n-a fost, în perioada în care n-ai mai fost la guvernare.

M.M.: Vă e teamă că aţi putea fi obligaţi să renunţaţi la taxa unică dacă ajungeţi la guvernare? Nu. Taxa unică are realizări incredibile. A scos bani din economia subterană, astfel încât, în 2006, veniturile din impozitul pe venit au crescut cu 40% faţă de 2005, iar în 2007 cu 45%. Şocant este că în 2007 s-au colectat inclusiv restanţele din anii trecuţ i, din zona arieratelor.

M.M.: Mai este posibilă o relaxare fiscală? Da, dar nu spun acum.

M.M.: Scăderea contribuţiilor de asigurări sociale? Da.

EŞECURILE PRIMARULUI GENERAL

„Am mizat pe faptul că realităţile Bucureştiului nu mai necesită comunicare din moment ce sunt cunoscute“

M.M.: Traian Băsescu v-a reproşat, într-un interviu acordat EVZ, că nu comunicaţi cu bucureştenii şi că, atunci când o faceţi, nu sunteţi înţeles. Are dreptate, aceasta este cea mai mare greşeală a mandatului meu. Am mizat pe faptul că realităţile Bucureştiului nu mai necesită un efort de comunicare din moment ce sunt cunoscute. Dincolo de înjurăturile de zi cu zi, să ştiţi că sunt totuşi oameni care realizează nevoia lucrărilor, pe Calea Moşilor, pe 1 Decembrie.

M.M.: Reproşul era legat strict de comunicare. Cred că primarul general trebuie să fie acela care are viziunea modernizării Capitalei şi nu să fie acela care să fie permanent în stradă. Politic vorbind, poate că ar fi fost foarte bine să fac acest lucru. Am preferat să mă duc să mă informez cum şi-au rezolvat alte mari capitale, ca Madridul, Parisul, Londra, Viena, problemele. Primarul Madridului, cel mai înjurat om, a reuşit înainte de expirarea mandatului să rezolve o mare parte din probleme de infrastructură şi a fost reales cu 68% din voturi. Una dintre probleme era similară cu a Bucureştiului: inelul principal. Este ceea ce încercăm să realiză m prin pasajul de la Basarab, pasajul subteran de la Leu până dincolo de 13 Septembrie, pasajul subteran de la Piaţa Sudului. Fără o intervenţie curajoasă nu aveam nici o şansă. Nu putem rămâne conservatori într-un Bucureşti de dinainte de 1989, fără pasaje subterane, supraterane, fără bulevarde noi.

I.L.: Dv. le veţi termina înainte de alegeri? Nu pe toate, din păcate. Am pierdut un an din cauza incoerenţ ei cadrului legal privind achiziţiile publice. Faci o licitaţie, cineva o contestă... Vă dau un exemplu, că tot suntem în Pipera: pasajul de peste Barbu Văcărescu. Este o licitaţie pe care am reluat-o de trei ori.

I.L.: Dacă aţi fi cârpit doar străzile aţi fi avut mai multe şanse să câştigaţi? Nu cred. Aş fi fost un primar mai puţin înjurat, dar nu cu şanse mai mari. Nu uitaţi totuşi că 70% din intervenţiile în infrastructură au început în mandatul lui Traian Băsescu. Nu vreau să iau decizii populiste pentru că se apropie campania electorală. Oraşul nu mai are răbdare.

M.M.: Vă dă Ludovic Orban metroul? Nu cred, deşi la instalarea în funcţie aşa a spus, că da. Metroul nu-i deserveşte decât pe bucureşteni, iar în ultimii 16 ani nu s-au dat în folosinţă decât patru staţii, pe timpul domnului Băsescu.

M.M.: Linia Piaţa Victoriei- Otopeni se va face? Am ajuns la înţelegere cu guvernul japonez, sigur că depinde şi de Guvernul României, dar am garanţiile premierului că se va contracta creditul pentru demararea lucrărilor.

M.M.: Ludovic Orban vorbea despre un tren spre Otopeni. Nu avea toate informaţiile atunci când a lansat această variantă. Noi nu vrem să legăm Piaţa Victoriei de Otopeni, noi avem o problemă din ce în ce mai mare cu nordul oraşului, zona DN 1, Băneasa, Pipera. Dacă nu facem această linie de metrou, problema traficului în Bucureşti nu se va rezolva.

I.L.: Aţi discutat cu Ludovic Orban pe această temă? După nenumărate insistenţe, am avut o discuţie în urmă cu trei săptămâni. I-am sugerat că trebuie să ne întâlnim sub medierea primului-ministru. Ar fi jenant să avem poziţii divergente acum, când guvernul japonez ne-a aprobat creditul pentru linia de metrou Piaţa Victoriei-Otopeni. Uitaţi-vă ce se întâmplă: guvernul nu a alocat în 2008 pentru extindere niciun leu. Priorităţile Ministerului Transporturilor sunt altele decât ale Bucureştiului. Dacă tot nu se ocupă de metrou, de ce nu-l lasă la municipalitate?

M.M.: Orban spunea că are un plan de dezvoltare a metroului pentru Drumul Taberei. Studiul pentru proiectul Drumul Taberei-Universitate, Universitate-Pantelimon e făcut de multă vreme.

TRANSPORTUL PUBLIC

„Pentru RATB şi taximetrişti vor fi culoarele unice“

I.L.: Am auzit şoferi de taxi spunând că mai bine s-ar desfiinţa tramvaiul. Din punctul de vedere al participantului la trafic cu maşina personală, e corect. Conceptul de dezvoltare durabilă într-o capitală europeană presupune însă realizarea unui transport public nepoluant. Parisul a introdus după zeci de ani, tramvaiele. La Montreal vor fi repuse în circulaţie, iar Ierusalimul şi-a distrus bulevardul principal pentru tramvaie. Primele trei oraşe din lume din punct de vedere al calităţii vieţii sunt oraşe cu tramvai: Geneva, Zürich şi Viena. Trebuie susţinut transportul public nepoluant: tramvaiul, troleul şi metroul. Taximetriş tilor le voi da o veste bună.

M.M.: Ce veste? Pentru RATB şi taximetrişti vor fi culoare unice.

M.M.: Cine va respecta în Bucureşti culoarele unice? Mi-am pus şi eu întrebarea. Civilizarea nu se face numai prin buna-credinţă a oamenilor, ci şi prin puterea legii. Odată cu trecerea poliţiei la municipiu - sper să avem o poliţie metropolitană şi nu poliţii de sectoare, cum propun nişte primari - trebuie să se aplice legea.

CE SPUNE DESPRE…

FĂCUT PENTRU BUSINESS

„Politica mi-a adus numai necazuri în afaceri“

I.L.: Cum aţi ajuns să deţineţi monopolul marmurei în România? E un monopol al exploatării, obţinut în urma unei licitaţii organizate de Fondul Proprietăţii de Stat...

I.L.: Adică, de Sorin Dimitriu, care vă era coleg de guvernare cu PD în acel moment. Ce treabă aveam eu cu guvernul atunci, eram un necunoscut. Din păcate, politica mi-a adus numai necazuri în afaceri. Aţi amintit de Sorin Dimitriu: mi-a ţinut contractul nesemnat, după ce am câştigat licitaţia, până în ultima zi, m-a tot plimbat. Pentru mine un mare sprijin a fost Fondul Româno- American pentru Investiţ ii (FRAI - n.r.), care era la momentul acela acţionar majoritar.

I.L.: Cine este acest Fond? E o structură constitută de guvernul american, care gestiona bani publici americani. E mai presus de orice suspiciune.

I.L.: O suspiciune: FRAI a investit şi în firma lui Dorinel Mucea, fost şef adjunct al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatiză rii în Industrie, inculpat pentru corupţie în dosarul privatizărilor din energie. Nu putea să-l urmărească FRAI pe Dorinel Mucea să vadă ce face el, se concentra pe afaceri. Mie FRAI-ul mi-a cerut să renunţ la politică, prin ’95, ’96. Era unul dintre criteriile lor, să nu fie amestecaţi în politică.

I.L.: Dar FRAI-ul a cooptat în consiliul său de administraţie oameni politici ca Theodor Stolojan şi Florin Georgescu. Guvernul american dăduse nişte bani pentru a sprijini în România dezvoltarea mediului de afaceri. Au cooptat persoane care aveau expertiză pe piaţa locală, foşti miniştri de finanţe, dl Stolojan ocupase şi funcţia de premier.

I.L.: Ceea ce e mai puţin permis în politică e admis în afaceri, de exemplu, afacerile cu membri ai PSD. Aţi făcut vreodată? Sincer, nu-mi amintesc. Dacă-ţi vine un client la poartă nu-l întrebi din ce partid este. Am avut o implicare pe plan local, la Teleorman, cu colegi de-ai mei din PD.

M.M.: Cu ce profit au încheiat firmele dv. anul trecut? Destul de mic, mai mic decât anii trecuţi, 1,7 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 15 milioane de euro. M.M.: De ce? Foarte mulţi, inclusiv din piaţa locală, refuză să lucreze cu firma mea din cauza implicaţiilor politice.

M.M.: Cea mai mare valoare pe care o aveţi acum este terenul de şase hectare al fabricii Titan Mar Bucureşti, din zona 13 Septembrie? Categoric. În momentul în care FRAI a intrat în companie, prima exigenţă a fost să cumpă răm terenul. Era în filosofia afacerii.

M.M.: Dar nu vă aşteptaţi să-i crească atât de mult valoarea (2.000 euro mp - n.r.)? Nu. Eu m-am opus atunci să-l cumpărăm. I-am întrebat de ce să băgăm un milion de dolari în terenul ăsta, când puteam avea o chirie decentă.

Ne puteți urmări și pe Google News