Victorie importantă a stângii radicale în Grecia
- Simona Mătieș
- 26 ianuarie 2015, 00:00
Legislativele anticipate sunt considerate cruciale pentru viitorul țării, în contextul declarațiilor împotriva austerității și a creditorilor externi, făcute de liderul formațiunii Syriza, care a câștigat scrutinul, conform exit-poll-urilor
Primele sondaje, apărute aseară, după închiderea urnelor, ară - tau că formațiunea de stânga radicală, Syriza, ar fi obținut cu 12 procente mai mult decât actualul guvern: Syriza 35,5-39,5%, Noua Democrație (formațiunea actualului premier Antonis Samaras) 23-27%, Potami 6,4- 7%, extrema dreaptă Zori Aurii - 6,4-8%, KKE 4,7-5,7%, socialiștii de la PASOK 4,2- 5,2%, Ind.Greeks 3.5-4.5% și Kinima 2,2-3,2%. Potrivit acestor previziuni, Syriza ar putea chiar să-și asigure singur o majoritate la guvernare.
Viitorul nu este „al austerității”
Alexis Tsipras, liderul Syriza, a votat plin de încredere, ieri, iar la ieșirea de la urne a declarat: „Viitorul comun al Europei nu este cel al austerității, este cel al democrației, al solidarității și al cooperării”. În vârstă de 40 de ani, Tsipras, pe care toate sondajele îl arătau ca fiind viitorul premier al Greciei, şi care a promis în timpul campaniei electorale renegocierea datoriei țării cu creditorii săi internaționali, a votat în mijlocul unei mulţimi de microfoane şi camere video din numeroase ţări.
Declarațiile lui au fost unele extrem de belicoase și populiste, prin aceste mesaje reușind să-și atragă simpatia unor alegători care votaseră toată viața cu partidele de centru-dreapta. „Azi, grecii sunt chemaţi să facă ultimul pas pentru revenirea speranţei, pentru sfârşitul fricii. Vom decide dacă mâine troika se va întoarce în Grecia pentru a pune în aplicare măsurile pe care Samaras (premierul conservator) le-a decis, sau dacă mâine ţara noastră se va lansa într-o negociere dificilă pentru reîntoarcerea demnităţii”, explica carismaticul lider.
Parlamentul Greciei are 300 de locuri. Până acum, majoritatea în Parlamentul era deţinută de Noua Democrație (127 de mandate) și PASOK (28 de mandate). Syriza, principala formaţiune politică aflată în opoziţie, avea 71 de mandate.
Scrutinul legislativ va fi urmat, în 15 zile, de un nou vot în Parlament, pentru desemnarea preşedintelui ţării. Noi alegeri parlamentare ar putea fi organizate până la începutul lunii martie, dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui guvern.
Economia Greciei, în cifre
Eurogrupul (miniștrii de Finanțe din statele zonei euro) se va reuni chiar azi, pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat, vineri, că Grecia „va continua să facă parte din istoria europeană”, iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menționat că „indiferent cine va câștiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în liniște și respectând parcursul deja convenit”. Conform celor mai recente cifre date publicității, salariul mediu în Grecia este de 600 de euro lunar; șomajul este de 25%, în rândul tinerilor ajunge până la 50%; economia s-a contractat cu 25% de la începutul crizei din zona euro; datoria țării este de 175% din PIB; iar Atena a împrumutat 240 de miliarde de euro din partea UE, BCE și FMI.