Victorie! Franky Zapata a reuşit traversarea Canalului Mânecii zburând cu flyboardul. Video în articol

După o primă tentativă nereuşită în iulie, francezul a traversat Canalul în 21 de minute ajungând la St Margaret's Bay cu flyboardul său dezvoltând o viteză de 160km/h.

Cum să nu admiri performanţa lui Franky Zapata, primul "om zburător" care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii ieri dimineaţă? În picioare, pe flyboardul său, o placă zburătoare acţionată de patru turbojeturi, cu rezervorul său de 35 de litri în spate, ex campionul mondial de sky jet şi-a luat zborul ieri, la ora 8,16 min, de pe Blériot-Plage, la Sangatte, în Pasul Calais.

 

Proiectat cu 160 km/h, sub privirile soţiei sale, Krystel şi a 100 de curioşi, a dispărut rapid la orizont, zburând la 15-20 m de suprafaţa mării în direcţia St Margaret's Bay, pe malul englez. Un parcurs de 35 km pe care a reuşit să-l parcurgă  în 21 de minute. "O adevărată prestaţie, recunoaşte Jean Serrat, fost pilot de linie aeriană. Până acum, oamenii care zburau erau propulsaţi de reactoarele din spate". La jumătatea drumului, fără suficientă autonomie, a trebuit să facă o scurtă escală pe o barcă pentru a face alimentarea cu kerosen. Flyboardul său consumă în medie 2 litri de carburant pe kilometru.

Un viitor militar şi civil

Eşecul din prima tentativă s-a datorat aterizării pe o platformă instabilă şi mică şi din pricina valurilor, a ratat aterizarea. Era 25 iulie. De data aceasta Franky Zapata şi echipa sa au optat pentru o navă mai mare poziţionată în apele franceze. Alegere potrivită! "Nu voiam să greşim din nou", a spus Zapata mişcat şi fericit după ce s-a reîntors la Blériot-Plage. "Toţi au lucrat în aşa fel încât totul să meargă bine. Acest succes este unul colectiv şi este fructul a luni de muncă".

 

Prima dată a făcut senzaţie pe 14 iulie la parada desfăşurată cu ocazia Zilei Naţinonale a Franţei, când a  zburat deasupra mulţimii la 10 m cu o armă în mâini, pe placa sa, spre preşedintele Macron. După această nouă ispravă, eroul nostru are în program să dezvolte tehnologia plăcii sale şi să construiască o maşină aeriană, capabilă să se deplaseze cu mai mult de 300 km/h. De cealaltă parte, Armata, partenerul proiectului, vede în această invenţie "ca un potenţial ajutor  pentru a fi folosit în operaţiuni speciale în zonele urbane". VIDEO AICI