Victorie contra inflației, în Ungaria

Victorie contra inflației, în UngariaUngaria. Sursa foto: Facebook/ministrul ungar Peter Szijjarto

Iată uriașa surpriză: inflația din Ungaria este la un minim multianual, iar Banca Națională a Ungariei (MNB) poate pregăti șampania.

Ungaria, victorie contra inflației

Lupta împotriva inflației a dat rezultate: după 43 de luni și doborârea mai multor recorduri, inflația se situează din nou în intervalul țintă de 3% al Băncii Naţionale a Ungariei(MNB).

Deși cu siguranță vom vedea cifre mai mari în următoarele luni din cauza efectelor de bază și a posibilei înrăutățiri a situației din Orientul Mijlociu, nu există motive de îngrijorare, inflația devine din ce în ce mai puțin o problemă în economia ungară.

În Ungaria, inflația a continuat să scadă, potrivit datelor publicate joi dimineață de Oficiul Central de Statistică (KSH), prețurile de consum au crescut cu 3 la sută în septembrie față de aceeași perioadă a anului precedent și au scăzut cu 0,1 la sută lunar.

Toate acestea înseamnă că în ianuarie 2021, adică după mai bine de trei ani și jumătate, rata deteriorării monetare în Ungaria se situează din nou în intervalul țintă de 3% al băncii centrale.

Presiunea prețurilor, mereu prezentă în Ungaria

Analiștii care au acordat o declaraţie ziarului ungar "Világgazdaság" au prognozat o creștere de 3,1 la sută a prețurilor de consum pe o bază anuală și o stagnare lunară, după ce prețurile la carburanți au scăzut semnificativ în septembrie, ceea ce a avut un efect major asupra inflației. KSH a susținut această ipoteză, astfel că prețurile combustibililor au scăzut cu 3,7 la sută într-o lună.

Aşadar, datele de astăzi sunt cu siguranță o surpriză pozitivă, ceea ce confirmă faptul că inflația devine din ce în ce mai puțin o problemă în economia ungară, astfel că Guvernul se poate concentra tot mai mult asupra repornirii creșterii.

Acestă evoluţie este reală, chiar dacă presiunea prețurilor este întotdeauna prezentă, inflația de bază, ajustată pentru efectele unice, este în continuare aproape de 5% (4,8%). În același timp, însăşi banca centrală preconizează că dezinflația se poate intensifica din nou de la începutul anului viitor, până când ritmul de creștere a prețurilor nu va atinge în mod sustenabil ținta de 3% stabilită de banca centrală până la jumătatea anului 2025.

Serviciile sunt responsabile de mult timp de inflație

În ceea ce privește datele concrete, serviciile sunt în continuare responsabile de deteriorarea monedei, în septembrie acestea au crescut cu 8,4 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent.

O surpriză neplăcută este, în care poate să fi apărut deja şi efectul secetei, că inflația alimentară s-a accelerat după 2,4 la sută înregistrată în august, iar prețurile la alimente au crescut în medie cu 3,7 la sută. În cadrul acesteia, făină s-a scumpit cu 32,9%, laptele cu 13,8%, ciocolata și cacao cu 10,1%, sucurile de fructe și legume 8,5%, masa la restaurant cu 7,6%, mesele școlare cu 6,9%, ulei de gătit cu 6,7 la sută.

În cadrul grupei de produse, prețul pastelor uscate a scăzut cu 5,8 la sută, cel al zahărului cu 3,6 la sută, cel al ouălor cu 3,5 la sută, cel al cărnii de pasăre cu 2,4 la sută, iar cel al produselor lactate cu 1,0 la sută.

În cadrul serviciilor, chiria a crescut cu 10,7 la sută, taxele de autostradă, închirieri auto, parcare cu 10,6 la sută, cheltuielile cu utilităţile în apartamente cu 10,5 la sută, serviciile de îngrijire personală cu 10,0 la sută, iar serviciile de vacanță cu 3,8 la sută.

Energia de uz casnic s-a ieftinit cu 5,0%, inclusiv gazul din conducte cu 9,4% și electricitatea cu 1,3%. Bunurile de folosință îndelungată au fost mai ieftine cu 0,2 la sută, de exemplu, prețul mașinilor rulate a scăzut cu 6,1 la sută.

Banca centrală din Ungaria rămâne precaută, în pofida tendințelor favorabile ale inflației

Potrivit analiștilor, în pofida datelor favorabile privind inflația, încă nu este timpul pentru relaxare pentru că, pe de o parte, inflația de bază este încă ridicată, iar pe de altă parte, creșterea actuală a prețurilor la energie implică în mod clar un risc de inflație pentru viitor.

În special, escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și evoluţia preţurilor la carburanţi din cauza acestei escaladări reprezintă o amenințare la reducerea inflației.

În ultimele zile, prețul țițeiului Brent, care este folosit ca reper, a fost peste 80 de dolari pe baril, ceea ce reprezintă un salt substanțial față de nivelurile apropiate de 70 de dolari de la sfârșitul lunii septembrie, dar este totuși mai favorabil, decât la cursul de schimb de 90 de dolari la acest moment anul trecut.

Pe baza instabilității pieței financiare și valutare observată în ultimele săptămâni, totul indică în direcția că banca centrală va rămâne prudentă în pofida datelor favorabile de inflație, respectiv există șanse mari să nu modifice dobânda actuală de 6,5 la sută în luna octombrie.

Márton Nagy: măsurile guvernului sunt eficiente

"Guvernul a gestionat cu succes creșterea inflației ca urmare a războiului și a sancțiunilor, acestea au fost diminuate şi ţinute la un nivel durabil scăzut", astfel a evaluat ministrul economiei naționale, Márton Nagy, datele din comunicatul ministerului de resort, subliniind că în vederea menţinerii inflaţiei la un nivel scăzut Guvernul continuă să mențină măsurile țintite și eficiente, precum sistemul de monitorizare a prețurilor online, care de la 1 iulie 2023 a contribuit în mod constant la stimularea concurenței cu amănuntul și la controlul inflației.

Ponderarea inflației și creșterea continuă, semnificativă a salariilor reale de un an încoace, contribuie, de asemenea, la extinderea în continuare a comerțului cu amănuntul, a spus ministrul, menţionând: o inflație constant scăzută înseamnă predictibilitate, care consolidează încrederea consumatorilor și susține în continuare creșterea economică prin creșterea consumului, potrivit Vilaggazdagsag.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News