Sistemul de sonorizare menit să alunge ciorile din Parcul Cișmigiu, instalat de lucrătorii Primăriei Generale, îi dernajează pe bucureștenii care ies la plimbare prin parc. Oamenii spun că se simt ca într-un film de groază, din cauza sunetelor, iar pe de altă parte, păsările nu par deranjate. Primăria generală a apelat la acest sistem, în cadrul unui proiect pilot, începând de luna trecută.
Aparatele care ar trebui să alunge ciorile din Parcul Cișmigiu îi sperie pe trecătorii aflați la plimbare. Dat fiind că nu sunt la curent cu operațiunea pusă la cale de angajații Municipalității pentru a goni păsările, trecătorii sunt surprinși neplăcut de sunetele care izbucnesc brusc din instalația de sonorizare. Aparatele pornesc din senin, aleatoriu, dar ciorile nu par a fi deranjate, spre deosebire de bucureșteni.
„Sunt minunate, un fel de «Războiul stelelor»”, a spus un trecător, într-o notă ironică, în vreme ce un altul este de părere că sunetele menite să sperie păsările sunt destul de ciudate, mai ales dacă le auzi noaptea, după cum relatează Digi 24.
Locuitorii din blocurilor din zonă spun că planurile Primăriei generale de a alunga păsările au cam eșuat, dat fiind că ciorile s-au obișnuit cu zgomotele și nu mai sunt deranjate, spre deosebire de oameni.
„Ele s-au obișnuit cu așa ceva. Nu știu cât de eficiente sunt, pentru că eu văd de la balcon când trec ciorile, și le văd cum vin spre parc”, a mai spus o femeie care locuiește în zonă, conform sursei citate mai sus.
Armele Primăriei în lupta cu ciorile
În luna iunie, Primăria Generală a decis să implementeze un nou proiect pilot menit să alunge ciorile care își găsesc adăpost în copacii din Cișmigiu. Inițial, reprezentanții Municipalității au încercat să afle opiniile specialiștilor și au comandat un studiu, prin portalul guvernamental de achiziții publice. Conform directorului general al ALPAB, Corina Bega, specialiștii nu au dorit să se implice într-o astfel de cercetare, iar procedura de achiziție a fost închisă fără rezultat.
„Am pus din nou pe SICAP caietul de sarcini pentru realizarea, pe bugetare participativă, a unui studiu care să stabilească de ce vin ciorile în Cișmigiu și care sunt soluțiile optime să le îndepărtăm de acolo. De două ori a fost lansată procedura. Nu s-a prezentat nimeni. Am contactat mai multe societăți de biologi. Ultimii au fost din Brașov. Din păcate, nu au revenit către noi cu un răspuns”, a declarat Corina Bega.
Potrivit spuselor sale, așa s-a ajuns la sistemul de sonorizare menit să alunge păsările, după ce s-a constatat că astfel de sisteme sunt folosite și de autoritățile aeroportuare.
„Am vorbit cu o firmă care produce aparate fixe și mobile care să îndepărteze ciorile. Vorbim despre aparate care emit sunete similare cu avertizările de pericol pe care ciorile și le trimit între ele. Se folosesc astfel de aparate și în aeroporturi. Nu vorbim încă despre o achiziție aici. Vrem să facem un proiect pilot, să testăm și să vedem cum merge. Și abia apoi să ne gândim dacă merită sau nu să cheltuim bani”, a afirmat directorul ALPAB, conform Spotmedia.
Municipalitatea are în vedere și alte soluții
Dacă acest proiect nu va merge, Municipalitatea va încerca să alunge ciorile cu jeturi de apă sau cu jocuri de lumini. O altă variantă avută în vedere este gonirea păsărilor cu ajutorul uliilor.
„De asemenea, vom încerca și cu lumini de tip laser-stroboscop, să vedem dacă le determinăm să plece. Și vrem să continuăm și proiectul pilot cu ulii, pe care l-am început anul trecut și care sunt antrenați să sperie ciorile”, a declarat Corina Bega, după cum relatează sursa citată mai sus.