Victor Rebengiuc şi-a lansat monografia „Omul şi Actorul“
- Adam Popescu
- 28 februarie 2008, 02:00
Foarte multă lume a strâns, marţi seară, în spaţiul înghesuit al Librăriei Humanitas Kretzulescu, cea mai recentă lansare a prestigioasei edituri.
Seara a fost dedicată volumului monografic „Victor Rebengiuc. Omul şi actorul“, prin care unul dintre cei mai mari actori români din toate timpurile este omagiat de jurnalista Simona Chiţan - editorul Secţiei cultură la „Evenimentul zilei“ - şi criticul de teatru Mihaela Michailov. Cartea apare în preajma datei când „personajul principal“, Victor Rebengiuc, a împlinit vârsta de 75 de ani. Lumea care se adunase la lansarea de marţi nu era deloc una oarecare. Pe lângă publicul obişnuit, puteau fi zărite multe nume cu greutate în cultura românească: scriitori, critici de teatru şi film, publicişti şi jurnalişti, regizori, actori, colegi ai celui sărbătorit. Este o dovadă a aprecierii actorului, dar şi a celor două tinere autoare. I-am remarcat pe Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu, Cătălina Buzoianu, Lamia Beligan, Daniela Nane, Medeea Marinescu, Alex Leo Şerban, Ana Maria Sandu, Vlad Arghir, Valerian Sava, Cristina Comandaşu, Teodora Stanciu etc. Eugenia Vodă, despre profesionistul Rebengiuc „Ostilităţile“ au fost dechise, însă, de criticul de film Eugenia Vodă, apreciată realizatoare de interviuri TV cu mari personalităţi ale culturii româneşti. Distinsa vorbitoare a povestit despre „culisele“ recentei sale emisiuni „Profesioniştii“ cu Victor Rebengiuc, ca şi despre reacţiile, deloc obişnuite, primite de la unii sau alţii după difuzarea acesteia. În încheiere, Eugenia Vodă a dat întâlnire tuturor celor prezenţi peste cinci ani, la aniversarea vârstei de 80 de ani a marelui actor şi la lansarea ediţiei a III-a, actualizată, a cărţii. Textul pe care a promis să-l scrie cu acea ocazie se va intitula „Ce a făcut Victor Rebengiuc în ultimii cinci ani?“.
În intervenţia sa, Simona Chiţan a pus în evidenţă profesionalismul Editurii Humanitas, care a făcut posibilă în timp scurt apariţia volumului, şi al redactorului cărţii, Oana Bârnă. Autoarea nu a evitat însă nici menţionarea marelui efort pe care l-a presupus redactarea şi actualizarea cărţii, într-un timp-record, care s-a nimerit să fie tocmai cel al sărbătorilor de iarnă. Tot Simona Chiţan a dat glas mesajelor trimise de două personalităţi care nu au putut fi prezente, Andrei Şerban şi George Banu. „Vreau să-i mulţumesc lui Victor Rebengiuc pentru o calitate a modestităţii şi o atitudine tranşantă, indiferent de situaţie“, a spus Mihaela Michailov. Liiceanu: „Teatrul ne-a ajutat să supravieţuim în comunism“ Filosoful Gabriel Liiceanu a explicat pentru cei de faţă cât de importantă este relaţia cu un maestru de genul Aurei Buzescu sau Luciei Sturdza Bulandra, lucru pe care Rebengiuc l-a înţeles la timp. „Generaţiile care-şi neagă părinţii mai mult decât se cuvine sunt perdante“, a avertizat filosoful. Liiceanu a făcut elogiul teatrului românesc din perioada comunistă, care a reprezentat o cale de supravieţuire într-un regim tiranic şi ostil. Filosoful l-a simţit aproape pe actorul Rebengiuc când a scris, în 1989, „Apel către lichele“, datorită gestului similar de la TV, cu hârtia igienică, al actorului. Liiceanu a deplâns că una dintre „lichele“, Adrian Păunescu, se lăfăie acum pe ecranele televizioarelor. EDIŢIE ACTUALIZATĂ 80 de personalităţi sunt strânse în carte Cartea nu este doar un „exerciţiu de admiraţie“ faţă de un maestru consacrat, ci se constituie şi într-o solidă şi utilă sursă documentară, tratată serios şi profesionist. Astfel, pe lângă corpul principal, alcătuit de un interviu-fluviu luat acum câţiva ani şi reactualizat acum, găsim fişele complete ale imensei teatrografii şi filmografii a lui Victor Rebengiuc. În plus, ne putem bucura de textele a aproximativ 80 de personalităţi, de la Radu Penciulescu, la Lucian Pintilie şi Stere Gulea.