Premierul Victor Ponta, a declarat, la postul public de televiziune, că deprecierea leului faţă de moneda europeană se va opri după referendumul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu.
"Eu sunt foarte convins că, după votul din 29, când criza politică într-un fel sau altul se închide prin votul populaţiei, şi după ce în săptămâna imediat următoare, săptămâna 31-4, dacă nu mă înşel, în România va fi prezentă delegaţia Comisiei Europene, FMI şi BM, iar rezultatele noastre, rezultate economice, angajamentele de reforme structurale vor fi certificate de către cele trei instituţii internaţionale, deci având, pe de o parte criza închisă, criza politică, pe de altă parte, această concluzie a partenerilor noştri internaţionali, situaţia se va normaliza şi chiar leul se va întări într-o anumită măsură. Asta este explicaţia naţională pentru ceea ce s-a întâmplat şi sunt absolut convins că lucrurile vor reveni spre normal", a declarat Victor Ponta la TVR1.
Întrebat despre auditurile pe care guvernul pe care îl conduce le-a declanşat la ministere, premierul a răspuns: "Unele lucruri era deja ştiute, altele le aflăm pe parcurs. Vreau să spun un lucru, evident că sarcina pe care am preluat-o este poate cea mai grea sarcină, ţinând cont de faptul că a fost oarecum pe neaşteptate, chiar şi pentru noi. Ne pregăteam să câştigăm alegerile în noiembrie şi lucrul ăsta înseamnă că pregăteai practic şi echipa guvernamentală şi programul, aveai un buget al tău. Noi am preluat lucrurile din mers".
"Sigur că lucrurile pe care le ştiam şi la care am acţionat imediat, fie că era vorba de creşterea de 8%, după aceea încă 8% în decembrie pentru zona salarială bugetară, fie că era vorba de pensii, fie că era vorba de contractele cu "băieţii deştepţi", un miliard de euro, ştiam, dar acum de-abia acţionăm şi luăm măsuri şi am luat măsuri", a mai explicat Ponta.
Premierul a vorbit şi despre obiectivele viitoare ale guvernării. "Marea noastră sau uriaşa noastră problemă şi provocare, pentru mine, ca prim-ministru, pentru cei care vom fi sau vor fi la guvernare, este cum facem de la 1 ianuarie 2014 următorul buget de şapte ani al Uniunii Europene, să fim altfel pregătiţi, pentru că acum nu am fost cum trebuie şi, uitaţi-vă, suntem pe ultimul loc, după Bulgaria, la gradul de absorbţie, chiar dacă în acest an de la patru şi ceva am ajuns la nouă. Este dublat, dar, atenţie, de la 4% la 9%. Dacă o să reuşim spre 30, 40, 50% în regula n+2, adică până în 2015, o să fie deja foarte bine. Dar asta înseamnă că pierdem 15 miliarde de euro. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat 15 miliarde de euro care veneau în România", a spus acesta. Victor Ponta a tratat şi tema celor 1,5 milioane de români care muncesc în Spania şi care sunt în pericol de a-şi pierde locurile de muncă.
"În primul rând, economia românească a suferit foarte mult în ultimii doi ani prin faptul că nu au mai fost trimişi bani în ţară, aşa cum se trimiteau înainte, pentru familiile celor care lucrează acolo, cu atât mai mult acum locuri de muncă... Bun, este mai bine în România acum decât în Spania, poate şi chiar decât în Italia, dar totuşi este vorba de peste un milion de români care acolo deja îşi cresc copiii, care au locuinţe, care nu vor neapărat să se întoarcă în ţară decât în măsura în care vor avea un job cu adevărat bine plătit", a precizat premierul. Ponta s-a arătat sceptic despre potenţialul turismului din România: "Este bun turismul, dar, vă spun, nu o să ne batem în turism prea curând nici cu Spania, nici cu Italia... Este vorba de infrastructură, este vorba de un program pe termen lung. Dar avem două domenii în care putem să obţinem într-adevăr beneficii de la anul, nu peste 10 ani şi peste 100, energia şi agricultura". "Marţi vom anunţa de la Ministerul Agriculturii un program special prin care toată energia pentru irigaţii va fi subvenţionată", a anunţat premierul Victor Ponta. "Nici un guvern în 21 de ani nu a fost atacat din prima lună atât de tare. Partea plină a paharului este faptul că totuşi niciun guvern la o lună după investire nu a avut un examen electoral - noi am avut alegerile locale - pe care să îl treacă, ca să zic aşa, cu un rezultat atât de bun. Aşa încât, sigur critica uneori este bună, alteori este interesată", a explicat Victor Ponta atitudinea presei, care, în mare parte, îi este potrivnică.