Victor Ponta: "Se vor face sondaje în toate județele pentru desemnarea candidaților USL"

Victor Ponta: "Se vor face sondaje în toate județele pentru desemnarea candidaților USL"

ACTUALIZAT. Președintele PSD spune că sondajele de opinie sunt obligatorii în procesul de desemnare a candidaților USL.

Președintele PSD Victor Ponta spune că decizia Comitetului Excecutiv al PSD de luni seară a fost că sondajele de opiniei pentru desemnarea candidaților să se facă în toate județele. "E o minciună că nu se vor face sondaje în toate județele. Se vor face în toate județele și prin aceste sondaje se vor stabili nu doar candidații pentru funcțiile de președinte al CJ și primar al municipiului reședință de județ, dar se va stabili și proporția dintre PSD și PNL pe listele pentru consilierii județeni", a declarat Victor Ponta. Președintele PSD spune că informațiile vehiculate de EVZ sunt "o minciună și fac parte dintr-o campanie murdară împotriva USL comandată de de la Cotroceni".

Potrivit unor surse din PSD, unii liderii de filiale ar fi contestat obligația de a face sondaje așa cum a impus conducerea partidului Potrivit unor surse din PSD, la ședința Comitetului executivd e luni seară, în urma acestor discuții s-ar fi decis să nu se facă sondaje în județele în care PNL și PSD ajung la un acord în privința numelor candidaților. Cel puțin așa au înțeles unii dintre liderii de filiale PSD consultați de EVZ.

Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Gheorghe Nichita, liderii filialelor Vrancea, Vaslui şi Iaşi, au fost trei dintre cei mai acerbi contestatari ai ideii de a desemna candidaţii prin sondaje efectuate cu anumite firme impuse de la centru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unei circulare interne a PSD, trimisă de Liviu Dragnea şefilor de filiale, aceştia au fost informaţi că sunt obligaţi să facă sondaje doar prin două firme stabilite de conducerea centrală. Mai mult, filialele erau ameninţate că, dacă nu vor face sondajele în aceste condiţii, vor pierde dreptul de a desemna candidaţii.

"Noi, la Vaslui, ne-am înţeles cu liberalii. Candidaţii vor fi de la PSD. De ce să mai facem sondaje, ca să aflăm ce, că noi candidăm?", ar fi spus liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

"De ce să facem sondaje? Noi suntem candidaţi de drept", l-a completat Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea. Acesta a precizat că, prin protocolul USL, fiecare partid îşi menţine oamenii în funcţii, deci preşedinţii de consilii judeţene şi primarii PSD sunt candidaţi de drept.

Alţi lideri judeţeni au contestat preţul sondajului de 13.000 de euro plus TVA, unii invocând faptul că preţul pieţei e mai mic şi dând exemplul că la PNL sondajele costă doar 8.000 de euro. Date fiind obiecţiile venite din teritoriu, conducerea PSD a decis să lase negocierea preţului la faţa locului. "Dacă asiguraţi cazarea pentru operatori, atunci o să fie mai ieftin", i-a sfătuit secretarul general al PSD.

Dragnea dă vina pe secretară

Luat la întrebări de liderii de filiale, Liviu Dragnea a spus că secretara sa e de vină şi i-a informat că o va concedia deoarece a trimis din greşeală contractul standard în care era precizat preţul de 13.000 de euro plus TVA.

"A trimis într-un mail către filiale ceva ce nu ar fi trebuit să apară. A ataşat un draft primit de la o firmă de sondare, în care apărea şi acest preţ de 13.000 de euro. Pentru această greşeală o voi sancţiona, nu va mai lucra la Secretariatul General. Eu nu am negociat vreun preţ pentru sondaje, acest lucru îl vor face filialele", a declarat Liviu Dragnea luni seară, după şedinţa PSD.

NEÎNCREDERE

PNL face sondaje în aproape toate judeţele

Marinela Raţă

Liberalii, spre deosebire de PSD-işti, vor testa la procente candidaţii din toate judeţele. Neîncrezători în colegii de alianţă, PNL-iştii au comandat sondaje de opinie chiar şi în zonele în care au convenit cu PSD cine va candida.

"Se fac sondaje în toată ţara, mai puţin în Covasna şi Harghita. În Bucureşti vom face sondaje mai târziu. Nu am stabilit încă data", a spus Mihai Voicu, vicepreşedintele PNL.

Cercetările sociologice vor fi făcute între 15 mai şi 15 iulie, iar liderii de la vârful PNL sunt singurii care au detalii despre contractele cu firmele de profil. "E vorba de un contract comercial. Nu am de ce să vă spun firmele. E treaba noastră. Nu sunt informaţii publice", a comentat Voicu.

PNL a agreat să facă sondajele care vor desemna candidaţii la locale cu una dintre firmele apropiate partidului, Gallup. Institutul a realizat studiile şi la prezidenţialele din 2009 pentru PNL şi îl plasa pe Crin Antonescu în turul doi alături de Traian Băsescu. Realitatea a fost însă alta, Mircea Geoană intrând de fapt în bătălia finală.

Cea de-a doua firmă cu care va lucra PNL este Agenţia de rating, despre care surse din partid spun că ar fi apropiată de Mihai Voicu, cel care s-a ocupat de altfel de întregul proiect în interiorul partidului. Potrivit surselor din partid, PNL va plăti pentru sondaje aproximativ 8.000 de euro pentru fiecare judeţ. "E treaba noastră cu ce firme facem sondajele. Nu sunt informaţii publice. E un contract comercial." MIHAI VOICU, vicepreşedintele PNL