Premierul Victor Ponta e supărat pe televiziunea publică, despre care spune că ar trebui să reducă cheltuielile "pentru că are buget cât toate televiziunile din România".
"Eu în continuare susţin că acea taxă (n.r. TV) ar trebui eliminată pentru cei care au cablu, pentru că, oricum, plăteşti taxa de cablu. Eventual, TVR poate să ia de la cei de la cablu, dacă e cazul. Practic, noi acum plătim două taxe, cei care au cablu sau antena de satelit", a afirmat premierul, la România TV.
Descrierea oferită de către Ponta are mai multe fisuri. Televiziunea şi radioul public nu au un compartament comercial şi nu primesc bani de la companiile de cablu, iar 80% dintre fondurile operaţionale provin din taxa TV.
Instituţia caracterizată de către premier aminteşte de staţiile public-private din Franţa. În rest, televiziunile publice din toată lumea trăiesc din taxă. Majoritatea românilor recepţionează semnalul TV prin cablu sau prin satelit.
Pentru a supravieţui, TVR ar trebui să determine companiile de cablu să îi ofere bani, iar aceştia nu pot fi obligaţi, legal. În funcţie de rating, televiziunile primesc sume importante de la cablişti, dar sunt şi posturi care plătesc pentru a intra în grila operatorului.
Specialiştii spun că acestă formulă ar putea să fie avantajoasă comercial pentru TVR, dar postul public şi-ar pierde menirea. TVR Cultural, TVR 3 şi TVR Info, a căror audienţă este foarte scăzută, nu ar fi agreate de operatori.
Şi TVR 1 sau TVR 2 ar trebui să renunţe la emisiunile ce nu aduc audienţă, cum ar fi cele pentru minorităţi, culturale sau emisiunile pe teme religioase. Comentariul lui Victor Ponta a produs agitaţie şi printre cablişti, mai ales că, din punctul lor de vedere, "TVR trebuie să ia taxă, se pune problema de unde".