Victor Ponta își apără funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, în fața partenerilor din PNL. El răspunde colegilor de coaliție care nu văd cu ochi buni numirea sa într-o funcție guvernamentală. Într-o declarație publică, îi numește pe liberalii care îl critică „păcălici politici” care exprimă niște frustrări personale.
Victor Ponta își apără funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu de criticile colegilor din coaliția de guvernare, din PNL. El spune despre cei care îl critică că exprimă niște frustrări personale și că sunt „păcălici”. În acest context, el își laudă realizările din mandatul de premier care, consideră, îl recomandă pentru o astfel de funcție.
„Sunt convins că toți liberalii din România au aplaudat și apreciează că, în perioada în care am fost premier, am luat măsuri economice foarte bune. Reducerea TVA, a CAS și a impozitului pe dividende. Tot în perioada în care am fost premier am cumpărat primele avioane F 16 și am adus EXXON în proiectul de gaze de la Marea Neagră. Am întărit Parteneriatul cu SUA prin Strategia adoptată cu ocazia vizitei mele oficiale la Washington la invitația vicepreședintelui Biden”, a spus Victor Ponta.
Pe de altă parte, în declarațiile sale, Victor Ponta omite să amintească de răcirea relațiilor cu Uniunea Europeană. La fel, nu pomenește nici de politica insistentă de apropiere de China comunistă pe care a promovat-o, în domeniul relațiilor internaționale.
Victor Ponta își apără funcția
Victor Ponta îi numește pe cei care l-au criticat niște „păcălici politici” din echipa Ludovic Orban. În opinia sa, aceștia nu au făcut și nu înțeleg nimic din politica internațională.
„Faptul că există în PNL păcălici politici din echipa Ludovic Orban și oameni care nu au făcut nimic și nu înțeleg nimic din politica internățională – este o problemă a lor internă. Faptul că acești păcălici își exprimă public niște frustrări personale față de mine consider chiar un compliment!”, a mai spus consilierul.
Victor Ponta, consilier onorific al premierului
Victor Ponta a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu care încearcă să-l recupereze în PSD. El îl va sfătui pe Marcel Ciolacu în domeniul relațiilor economic internaționale în care, spune, a încercat să performeze ca premier.
„Este o decizie a premierului Ciolacu, cu care am vorbit de mai multe ori în ultima vreme (…) E un domeniu al relațiilor economice internăționale în care am încercat să performez cât am putut, cât am fost prim-ministru. Am învățat mai multe din zona privată în ultimii ani. Aș fi vrut să fi avut această experiență din zona privată de mai demult. Am discutat cu domnul Ciolacu strict pe aceste teme. M-a provocat, că e mai ușor să ai opinii de pe margine.
Îl voi consilia pe premier pe zona relațiilor economice internăționale. Îmi doresc și cred că ar fi bine pentru România să avem relații economice cu cât mai multe țări. Nimic altceva pe zona economică nu am discutat. Eu voi fi consilier al primului-ministru”, a comentat Victor Ponta, la România TV.
Ca premier, Victor Ponta a promovat în mod insistent apropierea României de China comunistă și strângerea relațiilor economice cu regimul condus de Xi Jinping. Victor Ponta a susținut investițiile chineze în infrastructură rutieră și feroviare. Mai mult, el dorea o cooperare mai largă și în alte domenii strategice precum energie, tehnologie sau protecția mediului.
Afacerile dubioase ale Chinei comuniste
China comunistă a fost implicată într-una dintre cele mai controversate afaceri din Balcani, cu Muntenegru. Micuțul stat a apelat la Beijing pentru credite și constructori în vederea edificării unei autostrăzi monunentale în lungime de 130 de kilometri. Constructorii chinezi au cheltuit un miliard de dolari și au realizat abia 41 de kilometri de autostradă, primul tronson.
Imediat, creditorii din China comunistă au pus presiune pe Muntenegru să-și achite datoriile. Cum statul din Balcani nu acea suficiente fonduri la dispoziție, China a revendicat teritorii. Lucrurile s-au rezolvat după intervenția Uniunii Europene care au oferit protecție financiară Muntenegrului, astfel încât să-și poată achita datoriile către Beijing.
O situația similară s-a petrecut și în Tadjikistan, țară obligată să cedeze din teritoriile sale în schimbul acoperirii unui credit similar primit din China. Afacerea Tadjikistan s-a petrecut în anul 2013. Exact în mandatul lui Victor Ponta care susținea strângerea legăturilor economice cu China lui Xi Jinping.