Victor Ponta îl acuză pe Klaus Iohannis de lovitură de stat

Victor Ponta îl acuză pe Klaus Iohannis de lovitură de stat

Dacă în vara lui 2012, atunci când întregul Occident acuza USL că atacă statul de drept, Victor Ponta ironiza termenul de „lovitură de stat”, acum, urmărit penal de procurorii DNA, premierul susține că el însuși este victima unei astfel de lovituri

Pe nepusă masă, coaliția de guvernare a anunțat ieri dimineață, că se va reuni în ședință de urgență, la Palatul Parlamentului. Pe rând, în biroul lui Valeriu Zgonea, au apărut Victor Ponta, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Marian Neacșu, Călin Tăriceanu și Daniel Chițoiu. După ședință, Victor Ponta a susținut declarații, în fața presei, dar și a colegilor săi care au asistat la conferință pentru a-și anunța, simbolic, susținerea. Premierul a apelat la tehnica victimizării, spunând că nu va demisiona. „Am o datorie față de partidele din coaliție (..) de cei 5.3 milioane care m-au votat, dar și cei 6,3 care l-au votat pe Iohannis, dar care așteaptă măsurile economice anunțate și față de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Băsescu”, a spus Ponta.

„Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului și a majorității parlamentare - conform tuturor definițiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în Parlament se numește lovitură de stat. Și guvernul pe care îl conduc și toate guvernele viitoare trebuie să vină și plece din funcție nu în urma acțiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri și Parlament”, a adăugat premierul.

Vara lui 2012

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod ironic, Victor Ponta, coautor al tentativei de lovitură de stat din 2012, susține că el însuși a devenit victima unei astfel de lovituri. În vara lui 2012, pe scena politică erau aceiași actori. USL, condus atunci de Victor Ponta și Crin Antonescu, Klaus Iohannis fiind de partea acestei alianțe după ce fusese susținut, în 2009, pentru poziția de premier, a declanșat procedurile de suspendare și demitere a președintelui Traian Băsescu. Astfel, au fost demiși președinții Senatului și Camerei Deputaților, Vasile Blaga și, respectiv, Roberta Anastase, iar Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost schimbat, pentru a se asigura că ordonanțele de urgență ale Guvernului nu sunt atacate. Blaga a fost înlocuit cu Antonescu, iar Anastase cu Valeriu Zgonea. Alina Gorghiu era, în vara lui 2012, deputat și președinte al Comisiei PNL pentru Justiție. S-a emis o OUG prin care s-a eliminat cvorumul la referendumul pentru demiterea Președintelui. CCR a decis că referendumul este valabil doar dacă se întrunește cvorumul de jumătate plus unu din numărul total de alegători, doar 46, 24% din români se prezintă la vot și, după presiuni imense depuse de USL care nu admite înfrângerea, Curtea decide invalidarea referendumului. „Îi voi explica din nou președintelui Comisiei Europene, pentru a încheia discuția, că în România nu a fost o lovitură de stat, că Guvernul este legitim”, spunea Ponta în 2012.

Nou atac la Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost ales președinte fiind trimis în judecată la Înal ta Curte de Casație și Justiție, a mai declarat Ponta. „Haideți să fim mai puțin ipocriți: Iohannis a candidat și a fost ales președinte fiind trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus el. Ponta a arătat că l-a informat pe Iohannis despre ce „sistem a moștenit de la Băsescu” și ce trebuie să facă în calitatea de președinte ca acest sistem să funcționeze mai bine, fără a mai comite abuzuri.

Acuzații la Atanasiu și Gorghiu Premierul

Victor Ponta a lansat un atac la adresa lui Teodor Atanasiu, spunând că el este cel care, eventual, se află în conflict de interese, deoarece i-a semnat contractele lui Șova la Turceni-Rovinari ca președinte AVAS, iar ulterior l-a votat ca ministru în Guvernul USL, sau i-a semnat contractele Alinei Gorghiu la Electrica. „Mi-e jenă să vorbesc despre colegii din opoziție, de la PNL. Cel care eventual se află în conflict de interese este Atanasiu, cel care i-a semnat contractele lui Șova și, după aceea, l-a votat ca ministru în Guvernul USL sau, mă rog, care i-a semnat contractele doamnei Alina Gorghiu, la Electrica, și care acum este subordonat sau Predoiu care este cercetat în Gala Bute, dar nu e încă suspect, este doar cercetat ca nu cumva să aibă vreo problemă când îmi cere mie demisia”, a spus Ponta.

Replica prim-vicepreședintelui PNL

În replică, Atanasiu a afirmat că nu a semnat niciun contract cu Dan Șova, așa cum a susținut premierul Victor Ponta. „Nu am semnat niciun contract cu domnul Șova, dintr-un motiv foarte simplu: că nu eram în postura de a semna aceste contracte. Nu am fost niciodată director nici la Turceni, nici la Rovinari, nici la celelalte societăți comerciale cu care domnul Șova a avut contracte”, a spus Atanasiu.

Va contesta ordonanța procurorului

Premierul a anunțat că va contesta ordonanța procurorului în cazul său. Potrivit acestuia, ordonanța are legătură directă cu emoția produsă în opinia publică de cazul Rarinca, cu poziția Asociației Judecătorilor, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament și cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Șova.

În privința acuzațiilor formulate de către procuror, Ponta a arătat că pentru aceste fapte a fost acuzat de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF, condus atunci de Sorin Blejnar, de ANI și de Parchet, toate deciziile arătând că acuzațiile sunt neîntemeiate. Ponta a mai susținut că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură Dan Șova, că există 17 facturi legal emise. „Au fost emise și plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plățile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate și am plătit toate taxele și impozitele! Nu există acte false. Chiar și procurorul spune că sunt prescrise din 2013!”, a arătat premierul. În plus, Ponta a spus că banii primiți de la firma lui Șova, de 50.000 lei în 2007 și 130.000 lei în 2008, nu puteau fi folosiți pentru cumpărarea, în 2006, a două apartamente cu câte două camere, nu de lux, în sumă totală de 900.000 lei.

De ce nu mai demisionează

Premierul Victor Ponta a declarat că România nu se află într-o criză politică, dar că s-ar putea ajunge la această situație dacă nu am avea guvern și s-ar organiza alegeri anticipate. „Am spus și cred că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că își folosește funcția pentru a încălca legea penală și se începe urmărirea penală nu poate continua să rămână. Dar, din ceea ce v-am prezentat, rezultă clar că acuzațiile sunt evident speculative și netemeinice. Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toți cetățenii putem fi suspecți fără măcar a fi întrebați înainte de asta”, a mai spus premierul.

PSD: PNL să nu folosească Justiția în interes politic

Pesediștii au continuat și ieri să transmită mesaje de susținere pentru Victor Ponta. Organizarea „demonstra țiilor” care cer demisia din funcție a premierului reprezintă o presiune pentru a-l face pe acesta să cedeze, consideră europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu. „Dacă te vreau mort și nu te pot omorî, fac tot ce pot să te determin să te sinucizi!”, a punctat Pașcu. „Doresc să le transmit celor din PNL că sunt ultimii oameni care au legitimitatea să ceară demisia premierului și a Guvernului. Practic, cei din PNL cerșesc declanșarea crizei politice”, a susținut Rovana Plumb.

„Făgaș periculos”

Și purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea a apreciat că nu este normal să i se ceară demisia premierului înainte ca acesta să-și poată prezenta punctul de vedere în fața Justiției. „Facem un apel către cei din PNL să nu mai amestece politicul cu Justiția, pentru că riscă să intre pe un făgaș periculos pentru democrație!”, a cerut secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi. (Carmen Vintilă)

Nouă informare către partenerii externi

Victor Ponta a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a transmis o nouă informare partenerilor externi și presei străine, în legătură cu scandalul care îl vizează. Biroul de presă al PSD a transmis un text în limba engleză în care se arată că premierul și-a afirmat, ieri, susținerea totală pentru independența justiției. „Aducând clarificări suplimentare legate despre acuzațiile care i se aduc, premierul a afirmat că dosarul este unul politic și nu unul juridic, menit să dea jos actualul Guvern și să schimbe actuala majoritate”, se precizează în document.

Gorghiu: Premierul pozează în victimă dar este agresor

La scurt timp după declarațiile premierului, copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au ținut o conferință de presă în care i-au cerut, din nou, demisia lui Victor Ponta. Alina Gorghiu a susținut că premierul aruncă în aer credibilitatea României prin faptul că nu demisionează și a făcut apel la parlamentarii PSD să voteze moțiunea de cenzură a liberalilor. „Nu mai este vorba de demisie sau demiterea lui Victor Ponta, este un atac împotriva statului român. Victor Ponta ia astăzi ostatic statul român și este autorul unui demers iresponsabil de a nu-și da demisia și de a se ține de putere precum scaiul de haina omului”, a arătat ea.

FOTO : Alina Gorghiu si Vasile Blaga

Lanț uman

Gorghiu a mai spus că „nu interesează pe nimeni ce acte a prezentat Ponta” și că PNL va boicota orice acțiune propusă de premier. Întrebată în ce va consta boicotul, Gorghiu a răspuns: „PNL nu mai recunoaște legitimitatea lui Ponta ca prim-ministru, cu excepția moțiunii de cenzură și discutarea în Cameră privind avizul la cererea DNA, vom refuza să participăm la orice act politic care îl vizează”, a spus Gorghiu. Ea a mai spus că Ponta pozează în calitate de victimă, apreciind că acesta „nu este decât un agresor al instituțiilor și al structurii constituționale a statului român”.

Totodată, Vasile Blaga a anunțat că în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură, liberalii vor organiza un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului și vor chema bucureștenii să li se alăture.

„De asemenea, vom avea o serie de acțiuni în toate capitalele de județe în sprijinul revendicării noastre și a românilor: dreptul de vot al cetățenilor”, a mai spus Vasile Blaga, tema moțiunii de cenzură fiind votul prin corespondență. Data dezbaterii moțiunii de cenzură va fi decisă, astăzi, de conducerea celor două Camere.

„Nimeni după 1989 nu și-a permis să facă asemenea declarații. Ponta pune egalitate între cazul Rarinca și cazul lui, între cazul lui și al președintelui Iohannis, se face că uită că în cazul președintelui a fost un proces civil pe care îl câștigase într-o primă etapă și pe care l-a câștigat până la capăt”, a mai arătat Blaga. (Carmen Vintilă)