"E un dezastru în agricultură. După ce timp de trei ani am reuşit să câştigăm pariul cu agricultura, în sensul de a plăti subvenţii la timp, de a avea creştere pe zona de agricultură, de a avea balanţă comercială pozitivă, în 2015 deodată, pur şi simplu, s-a distrus – în şase luni – ce am reuşit în trei ani. Din punctul ăsta de vedere, evident că domnul Cioloş trebuie să găsească o altă persoană competentă şi capabilă să conducă Ministerul Agriculturii. Din punct de vedere politic, vă reamintesc că în 2012, în programul politic al Guvernului, eu mi-am asumat un lucru pe care cred că şi-l asumase şi domnul Boc şi domnul Ungureanu şi cred că orice prim-ministru şi-l asumă şi anume acela de a respecta Parlamentul, pentru că, până la urmă, Guvernul este supus Parlamentului", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, chiar dacă Constituţia nu cere obligatoriu demiterea unui ministru faţă de care a trecut o moţiune, "buna practică şi respectul faţă de Parlament" arată că trebuie schimbat.

"Când se întâmplă o situaţie catastrofală, cum a fost azi, când 11 parlamentari l-au susţinut pe ministru, aţi văzut că şmecherii de liberali s-au dat deoparte. Ei s-au abţinut, deci nu l-au susţinut pe ministru, ca să nu-i înjure fermierii şi ceilalţi, nici n-au votat contra ca să nu dea satisfacţie PSD-ului. Dar ei s-au abţinut, au fost aşa ca o societate civilă, nu ca politicieni, de aia îi bate societatea civilă la alegeri. Deci eu cred că domnul Cioloş are o singură variantă, una singură, nu mai multe – de a venit urgent pentru ministrul Agriculturii cu o persoană capabilă măcar să nu mai producă dezastru din aceste şase luni şi să păstreze sau să salveze ceea ce noi am reuşit timp de trei ani – şi anume un sector fundamental al României, care a fost pe plus în ultimii trei ani şi care deodată a devenit pe minus", a subliniat deputatul PSD, citat de Agerpres.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, intitulată "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă", iniţiată de PSD şi ALDE, a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 189 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 89 de abţineri.

Moţiunea a fost dezbătută de deputaţi în urmă cu trei săptămâni, la discuţiile din plen fiind prezent şi ministrul Achim Irimescu.