Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta: Comisarul european Viviane Reding este în campanie pentru PDL
Victor Ponta: Comisarul european Viviane Reding este în campanie pentru PDL

Victor Ponta: Comisarul european Viviane Reding este în campanie pentru PDL

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la RTV, că Viviane Reding, comisaru european pe Justiţie, nu este corect informată cu privire la situaţia din România.

"Doamna Reading este în campanie electorală pentru PDL, că sunt din aceeaşi familie, şi comite, din punctul nostru de vedere, un gest de campanie electorală. Tot doamna Reading, de exemplu, spunea că nu ne primeşte în Schengen. De aderarea la Schengen se ocupă un alt comisar, comisarul Wallstrom", a afirmat Ponta.
Declaraţia premierului vine în contextul în care Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată în continuare de atacurile la adresa democraţiei în România.
Într-o conferinţă de presă, comisarul Viviane Reding a declarat ieri că oficialii UE aşteaptă ca Victor Ponta să-şi respecte promisiunile "prin fapte".
Comisarul european este echivalentul, la nivelul Uniunii Europene, unui ministru de la nivel naţional. Fiecare membru al Comisiei Europene este responsabil cu un anumit portofoliu, gestionând una sau mai multe dintre politicile care ţin de competenţa legislativă a Comisiei Europene.
Din momentul în care este desemnat comisar european, acesta nu mai reprezintă ţara din care provine, nu reprezintă interesele politicilor naţionale şi în mod obligatoriu trebuie să fie independent din punct de vedere politic pe perioada exercitării atribuţiilor.
Principalele atribuţii ale comisarilor europeni sunt respectarea legislaţiei de către fiecare stat membru UE ( funcţia de „gardian al Tratatelor), precum şi implementarea politicilor la nivel european în domeniul în care sunt responsabili.

"Preşedintele Barroso şi-a arătat îngrijorările într-o declaraţie foarte dură, şi a exprimat 11 cereri. De atunci nu s-a întâmplat nimic", a reamintit Reding, ieri, după o şedinţă a Comisiei Europene. Comisarul pentru Justiţie a adăugat că "a primit sute de mailuri, dintre care unele expun fapte şocante".

CITIŢI ŞI:

  • Europa şocată: 11 promisiuni ale USL în vânt