Victor Ponta, la Realitatea TV: Aştept mâine o decizie, oricum ar fi, albă-neagră

Victor Ponta, la Realitatea TV: Aştept mâine o decizie, oricum ar fi, albă-neagră

Premierul Victor Ponta a declarat, în această seară, la Realitatea TV că, dacă Curtea Constituţională va decide mâine invalidarea referendumului, atunci preşedintele suspendat va reveni la Cotroceni, dar că în acest fel se va prelungi pe termen nedefinit blocajul politic în care se află România în prezent.

Declaraţiile primului ministru Victor Ponta:

  • Dvs. aţi invocat adresa din 3 august, în care se cerea actualizarea listelor, au urmat inca 3 adrese. Ultima, din 16 august, ne se cerea cifre referitoare la cetăţenii români, care ar urma să fie pe listele permanente. noi am pus în primul rând ce prevede legea 70. Am pus cifrele aşa cum le avem în acest moment de la Ministerul Administraţiei, de la Justiţie şi de la Externe. Pot să vă spun un singur lucru, toate datele le-am trimis, ce va face CCR nu pot să vă spun. Guvernul nu mai are ce să facă, de la ora 17.00 nu mai are niciun fel de atribuţii.
  • CCR nu va decide în funcţie de oameni, ci trebuie să decidă dacă jumătate dintre români a votat. Ne-au şi fost cerute cifre dintr-un motiv simplu: cetăţeanii români din afară, nu am primit numele persoanelor, ci doar cifrele. În acest moment ştim câţi cetăţeni români de 18 ani există în toată lumea. Tocmai asta poate să ajute la verificarea cifrelor pe care le aveţi în faţă. 35.000 de români sunt decedaţi sau în închisori.
  • Vor decide prin vot, CCR nu este o instanţă de judecată, pe bază de probe, ci iau o decizie în ceea ce consideră dânşii că reprezintă listele electorale permanente.
  • Sunt deja vreo 45 de ţări, vă garantez că sunt toate ţările din UE, unde este un număr semnificativ de români, precum şi din SUA. În Spania şi Italia, există, cu documente oficiale ale celor două state, două milioane de români cu drept de vot care locuiesc acolo.
  • Nu pot să anticipez nimic legat de decizia CCR de mâine. Legea CCR prevede că decizia se ia cu 6 la 3 în privinţa referendumului. Iată că s-a ajuns la cvorum şi la CCR. Cu atât mai mult mă aştept ca CCR să respecte legea privind cvorumul.
  • Evident că-mi doresc, ca prim-ministru, să se ia mâine o decizie. Oricum ar fi, albă - neagră. Orice prelungire înseamnă o prelungire a instabilităţii. E clar că practic că are toate datele pe care le putea folosi CCR-ul, nu ştiu ce-ar mai putea cere mâine. Nu am capacitatea de a prevedea ce va decide sau dacă va decide.
  • Dacă mâine 6 judecători vor decide că referendumul e valid, aşa nedrept cum este faţă de cele şapte milioane de români care au votat pentru suspendare, sigur că nu există o altă soluţie decât ca Traian Băsescu să revină, "la masa verde", aşa cum s-a exprimat chiar el, ca preşedinte la Cotroceni.
  • Avem obligaţia faţă de toţi cei care au venit la vot să-i protejăm de abuzuri, pentru că au fost victimele unor abuzuri evidente, fiind luţi cu procurorii. Obligaţia noastră e să-i protejăm si să-i asigurăm că nu vor fi sancţionaţi pentru că au votat.
  • Nu sunt adeptul jocurilor politice, vom depune plângeri ca să vedem dacă în cazul plângerilor depuse de alt partid decât PDL dacă Parchetul va reacţiona la fel.
  • Nu cred în varianta demisiei, cred că dl Băsescu ne-a dovedit că nu va pleca în mod democratic din funcţia de preşedinte. Va ţine de funcţie până în ultima secundă. În orice altă ţară din Europa şi nu numai, dacă ai fost ales de cinci milioane şi şapte votează că nu te mai vor, pleci a doua zi.
  • Dl Antonescu nu vrea să mai stea ca preşedinte interimar, vrem să avem alegeri la care dl Antonescu să candideze. Ar fi extraordinar de bine pentru România ca, la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, oamenii să decidă pe cine vor să aibe preşedinte şi pe cine vor să aibe la guvernare. E clar, după sondaje, că USL-ul va rămâne la guvernare şi altfel vom sta într-un fel de blocaj încă destul de timp şi e perioadă economică dificilă în Europa.
  • Dacă mâine dl Băsescu va fi demis, atunci da, avem posibilitatea legală şi constituţională pentru a aface alegeri prezidenţiale odată cu cele parlamentare. Dacă ar veni şi ar vota Antonescu preşedinte şi guvern USL am avea o direcţie.
  • Dacă mâine CCR dă o nouă amânare, nu voi comenta în niciun fel. Sper că nu se va mai da.

CITIŢI ŞI:

  • Lista lui Ponta: 34.000 radiaţi, restul în ceaţă. Premierul se abţine să spună cine ar trebui să fie scos de pe listele electorale
  • Victor Ponta, pus în dificultate de o jurnalistă de la France Press. VEZI schimbul de replici, un moment extrem de tensionat
  • Marga sau Duşa, unul dintre ei minte! Câţi sunt românii din străinătate - 2,5 milioane sau 500.000?
  • Victor Ponta joacă la intimidare: ameninţă membri ai CSM şi lideri ai PDL
  • Preşedintele CCR, Augustin Zegrean: Vom discuta şi luarea unei decizii cu 5 la 4
  • Ponta o întoarce: Respect condiţionat faţă de decizia CCR

Ne puteți urmări și pe Google News