Ies la iveală detalii scandaloase din interiorul azilelor de bătrâni, în care funcționarii publici, responsabili de îngrijirea acestora, îi înșelau și își băteau joc de ei.
Victor Ciutacu spune că în cadrul acestei rețele, au fost implicați și funcționari publici, care au facilitat un sistem prin care bătrânii cu case pe numele lor au fost luați în grijă de stat și ulterior deposedați de aceste proprietăți.
Metoda prin care vârstnicii erau fraieriți de cei din azile
Metoda folosită era simplă: vârstnicii care dețineau case erau luați în îngrijire, apoi se întocmeau rapoarte manipulative care sugerau o deteriorare a stării lor de sănătate, astfel ajungeau în azil, iar casele lor erau preluate de către membrii implicați în această rețea înșelătoare.
„Se pornește de la identificarea, prin DGASPC-uri, a vulnerabililor, care eventual să nu aibă aparținători, dar să dețină proprietăți. Se iau nefericiții în îngrijire la domiciliu și se și mănâncă o pâine de la stat pentru asta.
Ulterior, tot dinspre DGASPC-uri, vine referatul că starea de sănătate a îngrijitului la domiciliu s-a degradat și se propune internarea acestuia într-un centru de îngrijire specializat.
Ceea ce se și întâmplă, cu finanțare de la stat crescută, că-s oameni cu handicap. Acolo vin băieții deștepți și, prin intermediul Autorității Tutelare și a notarilor complici, deposedează oamenii de case și terenuri, eventual și de pensii”, a explicat jurnalistul.
Victor Ciutacu a continuat și a spus că aceștia exploatează totul în propriul beneficiu, iar când bătrânii nu mai pot fi exploatați, părăsesc neobservați această scenă pentru a se îndrepta spre o nouă pradă în vânătoarea lor nesățioasă. Fără martori vii pentru a depune mărturie împotriva lor, aceasta devine o crimă aproape perfectă.
„De îngropăciune, de ștergerea urmelor și de încasarea ajutorului specific de înmormântare de la primării se ocupă alți membri ai rețelei, ultimii pe lanțul trofic în ordinea de precădere. Care au și locuri de veci rezervate în cimitirele urbei, și firmă de pompe funebre asociată. Ce se întâmplă cu locurile rămase libere în urma deceselor celor care nu mai reprezintă mize financiare?
Nu rămân în nici un caz libere, intră alții, morișcă, la cazare, chin și deposedare de proprietăți. Evident, tot cu finanțare de la stat. Care stat, nu-i așa, are grijă de seniorii lui”, mai spune Victor Ciutacu.