Victimele violenței sexuale pot veni direct la Urgenţă

Victimele violenței sexuale pot veni direct la Urgenţă

Premieră la Spitalul Universitar de Urgență București: ieri a fost inaugurat Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol, primul proiect-pilot de acest tip din România.

Prin intermediul acestui centru se acordă posibilitatea femeilor de a-și declara condiția de victimă a violului și de a primi sprijinul și îndrumarea de care au nevoie. „Cele mai multe situații de viol se pierd între spital și INML, deoarece femeile renunță la efectuarea demersurilor legale, fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa și a solicita certificat medico-legal. Noutatea în abordarea situațiilor de viol constă în intervenția integrată a unei echipe multidisciplinare”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

 

Spitalul anunţă secţia de poliţie

Ne puteți urmări și pe Google News

Victimele violenței sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul S.U.U.B, iar medicul specialist al UPU anunță Poliția Secției 17, serviciul Criminalistică și Omoruri, care va declanșa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale și va emite cele două documente necesare: ordonanța pentru prelevare de probe și pentru examinare medicolegală. „În baza acestor documente se vor putea recolta produsele patologice necesare cu o trusă standardizată, care permite uniformizarea practicii medicale, siguranța corectitudinii medicale și garanția obținerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic. Practic, acest proiect urmărește să plimbe hârtiile și nu pacientele și victimele violului, victimele urmând să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri sociale și protecție socială, adecvată fiecăreia în parte”, a declarat dr. Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgență București.

 

Vor fi construite încă 10 centre

„Proiectul de astăzi vizează activarea mecanismului financiar norvegian prin care vom replica la nivel național alte 10 centre de criză pentru situații de viol. Aceste centre urmăresc de fapt o schimbare de paradigmă în privința managementului integrat în legătură cu victimele situației de viol și încercăm, astfel, să facilităm traseul victimei situației de viol care se prezintă la camera de gardă”, a declarat dna dr. Grațiela Drăghici, Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Inițiatorul acestui program pilot.

 

Trusa standard de prelevare în agresiuni sexuale

Proiectul prevede o Metodologie de lucru nouă și inovativă la nivel național: pe baza utilizării în practică a unui kit pentru recoltarea mostrelor biologice în cazurile de violență sexuală/viol aprobat de către Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind „Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale”, prin intermediul căruia medicii au posibilitatea să recolteze probe biologice în cadrul UPU și să le transmită prin intermediul polițiștilor către INML.