Are 29 de ani și e într-o luptă contra cronometru cu o boală cruntă care i-a măcinat plămânii. Singura lui șansă la viață este un transplant pulmonar care se poate face, însă, în situația sa, doar în străinătate. Statul român n-are soluții pentru el, așa că tânărul brașovean ne cere ajutorul: are nevoie de cel puțin 200.000 de euro ca să poată fi salvat
Până în urmă cu patru ani, viața lui Călin Farcaș, din comuna Teliu, Brașov, era ca a oricărui alt tânăr de vârsta sa. Se bucura de viață, avea o slujbă stabilă și se străduia să-și facă un viitor frumos. Visele i-au fost spulberate aproape peste noapte. A început să respire cu greutate și să se simtă slăbit. S-a dus la medicul de familie, care nu a știut să-i spună ce are. I-a dat în schimb trimitere la un medic specialist. Nici acela nu s-a dumirit. S-a dus la altul, și la altul...
Plimbat un an prin spitale pentru diagnostic
Un an a umblat prin clinici și spitale până când să aibă un diagnostic clar. În 2016 a aflat cum se numește boala sa și, din păcate, aceasta e o condamnare: hipertensiune arterială pulmonară severă. Singura salvare, în cazul lui, e transplantul pulmonar. Care nu se poate face în țara noastră, întrucât boala e mult prea gravă ca să poată fi rezolvată de echipa medicală de la Spitalul Sf. Maria, care a realizat abia săptămâna trecută primul transplant pulmonar din istoria României.
„Boala mea a avansat extrem de repede, a fost un derapaj fulminant, în doi ani am ajuns să fiu dependent de aparatul de oxigen și în scaunul cu rotile”, povestește, cu mare greutate, Călin Farcaș.
Respins pentru că nu avem acord cu Eurotransplant
Când a aflat că are nevoie de transplant pulmonar s-a adresat statului, sperând că va fi trimis la vreo clinică din străinătate unde să facă intervenția care-i poate salva viața. Dar România nu mai are acord cu Eurotransplant de mai bine de trei ani, așa că spitalele din străinătate nu-l acceptă nici măcar pe lista de așteptare. Dar nu s-a lăsat. A bătut la toate ușile, deși e țintuit întrun scaun cu rotile și nu poate respira fără aparatul de oxigen. În zadar, însă. E ca și cum s-ar lupta cu morile de vânt.
„Răspunsurile veneau negative pentru că țara noastră nu are niciun acord semnat cu ei, nu avem niciun acord cu Eurotransplant. Cum aflau că sunt român, ușile mi se închideau în nas. Am crezut în statul român, dar din păcate m-am înșelat. Am pierdut foarte mult timp prețios așteptând să găsească o soluție pentru mine. Sunt într-o luptă contra cronometru, pentru mine timpul e vital. Îmi pare rău că am așteptat”, spune, cu lacrimi în ochi, tânărul. Și, cu voce stinsă și ochii în pământ continuă: „M-am născut în locul nepotrivit”.
Casa de Asigurări de Sănătate îi asigură doar tratamentul medical și aparatul de oxigen. Medicamentele pe care le ia costă, în fiecare lună, 4.000 de euro.
200.000 de euro costul unei vieți
Disperat și fără nicio speranță să primească ajutor pentru transplant de la statul român, Călin Farcaș s-a hotărât să strângă el bani. Ne cere ajutorul, nou, tuturor. Are nevoie de bani pentru că doar pe cont propriu poate spera să ajungă să facă transplantul. Și are nevoie rapid de acest ajutor, pentru că starea sa de sănătate se agravează de la o zi la alta.
Din toate clinicile la care a apelat, pănâ acum doar două i-au răspuns că s-ar încumeta să-i facă transplant: una din Franța, alta din India.
Din păcate, la cea din Franța tânărul nu crede că ar putea ajunge din cauza costurilor uriașe. Doar transplantul propriu-zis ar costa 500.000 de euro. La care s-ar adăuga, însă, alți bani pentru tratamentul postoperator și supraveghere. Călin își pune speranțele în clinica din India unde costurile intervenției, ale îngrijirii post-transplant și ale supravegherii timp de un an ar fi de circa 200.000 de euro, deși s-ar putea și acolo să mai crească puțin.
Tânărul contină să caute, iar dacă vreunul dintre cititorii noștri cunoaște vreo astfel de clinică poate să ne lase informațiile pe post de comentariu la materialul postat pe site-ul EVZ.RO.
Cert e că statul român nu va deconta niciun leu pentru o intervenție în afara Uniunii Europene, așa că, dacă vrea să trăiască, Călin Farcaș trebuie să facă singur rost de bani.
În stradă, pentru o șansă la viață
În weekend, la Brașov, zeci de oameni au ieșit în stradă ca să-l susțină pe Călin Farcaș în lupta sa contra cronometru ca să sensibilizezeau. Tânărul țintuit în scaunul cu rotile are un mesaj dureros: „Astăzi sunt eu în situația asta, mâine poate fi oricine altcineva. Boala nu e alegerea mea sau a noastră!”
Și tu îl poți ajuta pe Călin Farcaș!
Haideți să-i dăm o șansă la viață lui Călin Farcaș. Cei care vor să facă o faptă bună, creștinească, pot dona orice sumă doresc în conturile următoare, deschise la ING Filiala Brașov, pe numele lui Călin Farcaș: În lei: RO30INGB0000999905681273 În euro: RO73INGB0000999907867655 În dolari: RO40INGB0000999907867667