Victima Noricăi: un om bolnav

Victima Noricăi: un om bolnav

Valerică Ioniţă, omul care a contribuit la încheierea carierei fostului procuror Norica Nicolai (fostă Clinci), s-a născut cu dizabilităţi mintale grave. O arată documentele şi mintea sa de copil mic. Omul nu are vreo amintire din trecutul său. Bărbatul din Vasilaţi (Călăraşi) a fost închis pe nedrept timp de 18 zile din cauza superficialităţii Noricăi Nicolai.

Îl cheamă Valerică Ioniţă, are certificat de handicapat şi a contribuit la încheierea carierei ex-procurorului Norica Nicolai (fostă Clinci). Bărbatul, acum în vârstă de 46 de ani, a fost închis pe nedrept timp de 18 zile din cauza superficialităţii celei care a fost propusă de premierul Tăriceanu pentru postul de ministru al justiţiei. Povestea s-a întâmplat în 1987, când actualul senator PNL era procuror în Olteniţa. S-a născut cu handicap În luna septembrie din acel an, Miliţia din Olteniţa a propus urmărirea penală împotriva a şase bărbaţi, prinşi la furat de cereale din silozul Budeşti. Pe unul dintre hoţi îl chema Valerică Ioniţă. Deşi n-are nimic special, acest nume a dus la o confuzie gravă comisă atât de miliţieni, cât şi de procurorul Norica Nicolai (Clinci). În dosar a fost arestat un cetăţean nevinovat, care purta, printr-o nefastă coincidenţă, acelaşi nume cu hoţul.

Nevinovatul Valerică Ioniţă locuia în comuna Vasilaţi, judeţul Călăraşi, n-avea ocupaţie, dar nici antecedente penale. În plus, acesta era un om bolnav, care nu avea capacitatea să se apere împotriva unei asemenea acuzaţii din cauza unei dizabilităţi mintale cu care s-a născut. Chiar şi azi, Valerică Ioniţă uită adeseori cum îl cheamă, nu-şi poate aminti aproape nimic din ce a trăit până acum, este în grija unei surori care locuieşte la Bucureşti şi primeşte 270 de lei drepturi băneşti pentru persoane cu handicap. 18 zile de carceră În 1988, potrivit unui referat intern al Procuraturii Judeţene Călăraşi, care la un moment dat a descoperit eroarea, nevinovatului „Valerică Ioniţă nu i s-a luat declaraţie nici de organul de cercetare penală şi nici de procuror, motivându-se că acesta s-a sustras de la urmărirea penală“.

Practic, miliţienii au cugetat adânc şi au concluzionat că bărbatul cu handicap din Vasilaţi este multcă utatul infractor, confundând datele acestuia de stare civilă cu cele ale adevăratului vinovat. Procuratura a menţinut confuzia, iar bărbatul nevinovat a fost încarcerat timp de 18 zile. Mandatul de arestare a fost trimis în lipsă, fără ascultarea inculpatului. Mai mult, el a fost şi condamnat la instanţa de fond. „E o tâmpită şi o idioată“

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cauza bolii, Valerică Ioniţă nu-şi aminteşte mai nimic din trecutul său, iar sora care-l îngrijeşte, Anica Ioniţă, oscilează între teamă şi ruşine. Nu vorbeşte despre episodul arestării - repetând că în sat la ei sunt cunoscuţi ca fiind oameni cinstiţi şi nu au avut niciodată probleme cu poliţia -, dar se revoltă când aude de Norica Nicolai: „E o tâmpită şi o idioată care profită de funcţia pe care o are la un moment dat şi bagă oameni nevinovaţi la puşcărie, dar câte cazuri oare sunt în genul ăsta?...“

Anica Ioniţă se teme de scandal, însă ieri era hotărâtă să ceară despăgubiri pentru ceea ce i se întâmplă acum: „Eu nu vreau presă la uşă, familia mea s-a ferit de asta, dar ar trebui să le cerem bani pentru că avem de suferit, iar fratele meu este bolnav şi n-a făcut nimic rău“.

Cu seninătatea unui copil, Valerică priveşte lucrurile dintr-un unghi propriu: „Eu plantez copaci, mătur, sparg lemne, fac focul la biserică şi deschid la omul care vine cu lumână ri. Şi popa Traian vorbeşte frumos de mine“. Îl ştiu toţi din Vasilaţi drept un „copil“ cuminte, care-i ajută acolo unde poate el. Doar sancţionare disciplinară Greşeala Noricăi Nicolai a declan- şat o anchetă internă în Procuratura Judeţeană Călăraşi. În referatul semnat de procurorul-şef al judeţului, Gheorghe Geană, se semnalează: „Procurorul Clinci Norica a dispus în mod greşit trimiterea în judecată a inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Marghioala, născut în 16.04.1962, în locul inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Vasile şi Hristina, născut la 3.03.1960, adevăratul autor al furtului (...) procurorul Clinci Norica, în mod greşit, a pus concluzii de condamnare a acestuia (...)“.

Mai mult, superiorii Noricăi Nicolai au descoperit că aceasta nu a respectat nici măcar procedura de arestare a adevăratului hoţ, „faţă de care nu a făcut niciun act de urmărire penală“. Practic, procuroarea Clinci (Nicolai) s-a rezumat doar la a modifica mandatul de arestare iniţial. Procurorul-şef din Călăraşi a dispus sancţionarea disciplinară a Noricăi Nicolai cu „avertisment“. Aceasta a făcut contestaţ ie, dar Procuratura Generală a respins-o fără drept de apel. COINCIDENŢĂ DE NUME Adevăratul vinovat

Tot Valerică Ioniţă îl cheamă şi pe adevăratul vinovat. Până la urmă, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a furat cereale din silozul Budeşti. Are 47 de ani şi a făcut parte din grupul celor şase „prădători“ din localitatea Fundeni, nu departe de Vasilaţi (comuna tizului său închis pe nedrept). Şi arestarea acestuia s-a făcut abuziv: procurorul Norica Nicolai nu l-a cercetat penal, ci doar a modificat mandatul de arestare preventivă emis iniţial. COMUNA ÎNGHEŢATĂ Familia Ioniţă: cei şapte fraţi din Vasilaţi Fraţii Ioniţă sunt personaje pitoreşti în Vasilaţi. „Ăştia sunt ca-n «Albă-ca-Zăpada», domne. E cinci băieţi şi două fete. Auziţi, băi, voi sunteţi de la PD?“, ne cercetează un bărbos care sprijină uşa birtului. Cei cinci băieţi ai familiei Ioniţă s-au născut toţi cu dizabilităţi mintale. Sănătoase sunt doar surorile, care îi mai iau în grijă, acasă la Bucureşti, pe fraţi.

Valerică este mezinul familiei Ioniţă. Ca să ajungi la el, mai înainte dai de Vasile. Ca să ajungi la Vasile, trebuie să-l dibui pe Constantin, zis Titi. „E unu’ înalt, o baragladină, nu se mai termină în sus“, sunt indicaţiile unei bătrâne sfătoase. Numai că Titi se termina în jos, acesta ieşind spectaculos în patru labe din casă.

„Paştele gheţii mă- sii!“, mai apucă să strige, în timp ce la biserică părintele Traian oficia slujba de duminică, iar nevastă-sa râdea din toţi plămânii. În drum spre Vasile, Titi ne spune că fratele Valerică „e diliu săracu’, aşa s-a născut“ şi dezvăluie secretele satului. „Bă, p’aici n-a trecut trenul de ani de zile“, spune el când depăşim calea ferată.

Din poarta lui Vasile se vede cum, peste drum, un Peugeot roşu se înfige fără milă în rata comunală. Era singura maşină parcată pe uliţă. Privindu-şi motorul făcut acordeon, şoferul izbucneşte: „Gheaţa mă-tii!“ Vasile dormea buştean. Nimeni nu mai ştia dacă-i acasă sau prin sat şi de când. Frate-său Titi a urlat de s-au zguduit geamurile şi chirpicii casei. „Scoal’ bă, boule!“. În trei secunde, Vasile era în curte, cu numărul de la Bucureşti al sorei Anica, cea care-l îngrijeşte pe prâslea Valerică Ioniţă. Înapoi, înspre ieşirea din sat, trenul de Olteniţa oprise totuşi în haltă. Parcă în ciuda lui Titi. TĂRICEANU, UN PAS ÎNAPOI Norica Nicolai, din nou la judecata PNL Premierul Călin Popescu-Tăriceanu intenţionează să redeschidă subiectul Norica Nicolai în cadrul PNL şi să afle dacă vicepreşedinţii partidului o sprijină în continuare după ce Traian Băsescu i-a lansat pe piaţă dosarul. Decizia a fost luată, susţin surse liberale, după întrevederea pe care şeful guvernului a avut-o sâmbătă cu preşedintele. Întâlnire fără rezultat Cei doi s-au văzut la o vilă de protocol şi au discutat o jumătate de oră.

La finalul întrevederii, nici unul, nici altul nu a dorit să facă declaraţii oficiale. Cu toate acestea, surse din PNL susţin că Băsescu şi Tăriceanu nu au ajuns la o înţelegere în privinţ a situaţiei de la Ministerul Justiţiei. Premierul i-a transmis şefului statului că nu renunţă la nominalizarea Noricăi Nicolai.

Potrivit aceloraşi surse, Băsescu i-a explicat lui Tăriceanu că nu o va numi pe Norica în funcţia de ministru al justiţiei. El i-a transmis premierului că, dacă o doreşte neapărat pe Norica Nicolai la Justiţie, să meargă în parlament. Norica are sprijin la vârful PNL Deşi i-a spus preşedintelui că nu va renunţa la nominalizarea iniţială pentru portofoliul Justiţiei, Tăriceanu vrea să-i întrebe pe liderii PNL dacă o mai susţin pe Norica Nicolai.

De altfel, ipoteza că subiectul ar putea fi redeschis a fost confirmată şi de vicepreş edintele PNL Ludovic Orban. „Până la o nouă decizie a conducerii PNL, Norica Nicolai este candidatul nostru“, susţine Ludovic Orban. El a recunoscut că subiectul ar urma să fie discutat miercuri într-o şedinţă a conducerii liberale, dar a adăugat că majoritatea liderilor PNL o susţin pe Norica Nicolai. Potrivit vicepreşedintelui liberal, dacă în termen de 45 de zile preşedintele nu va semna nominalizarea Noricăi Nicolai, liberalii vor sesiza din nou Curtea Constituţională.

El este convins că liberalii vor avea câştig de cauză pe baza precedentului „Cioroianu“. Constituţionaliştii consideră că preşedintele Băsescu va fi nevoit să o numească pe Norica Nicolai la Justiţie, dacă premierul nu renunţă la nominalizare. Şi asta pentru că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale (CC), în cazul refuzului preşedintelui de a-l numi pe Cioroianu, şeful statului nu are drept de veto. „Dacă primul-ministru insistă cu prima propunere, până la urmă nu va avea ce face“, ne-a declarat Gabor Kozsokar, fost judecător al CC. (Romulus Georgescu) COMISIA SRI Stroe cere date de la SRI şi CNSAS De asemenea, liberalii vor să fie siguri că nu mai există alte surprize în cazul „Norica Nicolai“. Din acest motiv, preşedintele liberal al Comisiei SRI a solicitat instituţiei conduse de George Maior, dar şi CNSAS să precizeze dacă există elemente „de natură să afecteze numirea Noricăi Nicolai în fruntea Ministerului Justiţiei“.

Liberalii vor să ştie inclusiv dacă senatoarea PNL ar fi „ofiţer descoperit, acoperit sau semidescoperit“. Radu Stroe a precizat că a reacţionat „în urma speculaţiilor făcute pe această temă de un cotidian central“.