Evenimentul Zilei > International > Vicepreședintele american îi asigură pe aliații europeni de susținerea Washington pentru NATO
Vicepreședintele american îi asigură pe aliații europeni de susținerea Washington pentru NATO

Vicepreședintele american îi asigură pe aliații europeni de susținerea Washington pentru NATO

Vicepreședintele american Mike Pence a declarat că președintele SUA Donald Trump rămâne angajat în cooperarea și parteneriatul cu UE.

Pence a susținut, la Bruxelles, un discurs în care a încercat să-și reasigure aliații europeni, îngrijorați de unele dintre afirmațiile lui Trump.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a explicat că UE contează pe sprijinul neechivoc al Statelor Unite pentru o Europă unită, scrie BBC News.

Comentariile lui Trump legate de Brexit sau de rolul NATO i-a neliniștit pe aliații din Europa. Vicepreședintele america, care a spus că Trump i-a cerut să vină la Bruxelles, discută la această oră cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Juncker este de părere că SUA au nevoie de o „Uniune Europeană puternică și unită”. „Nu este momentul pentru ca Europa să fie divizată în foste categorii naționale și provinciale”, consideră el.

Donald Trump a vorbit anterior în favoarea Brexitului, declarând, luna trecută, că „Marea Britanie este foarte deșteaptă că iese din UE”.

Tusk a declarat că întâlnirea cu Pence este „cu adevărat necesară”., după „multe opinii noi și surprinzătoare”, care au fost exprimate în ultimele luni, și „nu ne putem preface că totul este cum era înainte”.

Ideea referitoare la NATO nu este „învechită”, a spus Tusk, la finalul întâlnirii cu Pence, referindu-se la declarația lui Trump pe această temă, deluna trecută.

Mike Pence le-a spus liderilor participanți la Conferința de Securitate de Munchen că SUA va susține „fără șovăire” NATO.

Iar SUA vor continua să consiodere Rusia responsabilă pentru conflictul din Ucraina, deși președintele Donald Trump crede că se poate găsi un nou plan de negociere cu rușii.