Vicepreședintele american SUA, Mike Pence, aflat în Turcia, a anunțat joi seara, că autoritățile de la Ankara au acceptat o încetare a focului în nordul Siriei, pentru a permite retragerea forțelor kurde.

Toate operațiunile militare vor fi oprite pentru 120 de ore, iar SUA vor ajuta la o „retragere ordonată” a milițiilor kurde din ceea ce Turcia numește „zona de siguranță” de la graniță, scrie BBC.

Vicepreședintele Mike Pence a spus că a vorbit cu președintele Donald Trump și „știe” că acesta din urmă îi „este foarte recunoscător” președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru că a facilitat o încetare a focului. Pence a spus, însă, pe de altă parte, că operațiunea turcă va înceta când forțele kurde (YPG) vor încheia retragerea.

Pence a dat asigurări că a vorbit și cu liderii kurzilor, dar deocamdată nu există nicio reacție publică din partea acestora.

Într-o conferință de presă, Mike Pence a spus că Statele Unite vor continua să se implice în Siria, dar nu militar, a ținut să precizeze vicepreședintele american. El a adăugat că președintele Trump l-a trimis în regiune pentru „a opri violența”.

„Am realizat asta. Am avut totodată și ocazia de a conlucra cu YPG pentru a degaja zone și pentru a aduce mai multă pace, securitate și stabilitate în acea zonă-tampon”, a mai spus Pence