O nouă carte despre viața lui Stephen Hawking face dezvăluiri despre viața de cuplu a savantului și despre relația cu cele două soții, Jane și Elaine
Cartea lui Leonard Mlodinow, „Stephen Hawking: A memoir of friendship and physics”, care va fi lansată pe 8 septembrie, face dezvăluiri despre viața de familie a renumitului fizician, despre relațiile cu femeile din viața sa etc. Mlodinow și Hawking au fost prieteni apropiați și au lucrat împreună la o altă carte, apărută în 2010 - „The Grand Design”.
În noua sa lucrare, prezentată de dailymail.co.uk, el vorbește despre viața amoroasă a savantului, despre relațiile acestuia cu cele două soții, Jane și Elaine dar și despre bizara „familie lărgită” a acestuia din care făceau parte el, prima soție, cei trei copii ai lor, amantul acesteia și cea de-a doua soție.
Leonard Mlodinow, fizician și prieten apropiat al lui Stephen Hawking arată o altă față a căsniciei acestuia cu cea de-a doua soție, Elaine, pe care o acuză că și-ar fi abuzat fizic soțul.
Autorul dezvăluie cum a început relația celor doi, după ce prima soție a început o aventură cu un alt bărbat.
Elaine era asistentă, avea părul roșu, îi plăcea să facă skateboard și știa să firteze, fără să fie dezarmată de starea fizică a lui Hawking. Faptul că era căsătorită și că soțul ei, David, un mare fan al fizicianului, a fost inginerul care a ajutat la dezvoltarea sintetizatorului de vorbire pe care îl folosea savantul nu a împiedicat-o să înceapă o relație cu Stephen.
Familia extinsă a savantului
La apropierea celor lor a contribuit și răceala care a intervenit între fizician și prima sa soție, Jane. Boala lui Hawking a creat, încă, de la început, probleme în cuplu, dar cei doi soți le-au depășit, reușind să aibă trei copii. Potrivit lui Mlodinow, din cauza bolii Stephen a fost întotdeauna un partener sexual complet pasiv, dar și foarte fragil.
Astfel, pentru Jane, relațiile cu el s-au transformat în experiențe înfricoșătoare, care nu-i aduceau nici un fel de satisfacție. În timp pasiunea s-a stins, iar relația lor s-a limitat doar la cea dintre o îngrijitoare și un pacient. În acest context, ea a început o aventură cu maestrul de cor Jonathan Hellyer Jones, de la biserica locală din Cambridge.
I-a mărturisit soțului, iar acesta i-a dat binecuvântarea cu condiția ca aventura să se desfășoare în familie, cu discreție, departe de ochii curioșilor. Hawking a propus un aranjament, un fel de familie extinsă din care făcea parte și iubitul lui Jane.
Ulterior, după ce Stephen a cunoscut-o pe Elaine și a început o aventură cu aceasta, familia s-a mai extins o dată. Din ea făceau parte, acum, Stephen, Elaine, Jane și Jonathan precum și cei trei copii ai savantului.
Aranjamentul a durat cinci ani, până când Stephen s-a mutat cu Elaine și s-au căsătorit, în 1995.
Acuzații de agresiune și abuz
Nu toată lumea a fost fericită că Elaine a devenit figura centrală în viața lui Stephen Hawking, fiul său Tim și fiica sa Lucy fiind extrem de suspicioși față de ea. De altfel, în 2000, poliția britanică a demarat o investigație bazată pe informații potrivit cărora Elaine l-ar lovit pe Hawking. Au existat zvonuri că aceasta i-ar fi fi învinețit un ochi și i-ar fi tăiat buza, însă poliția britanică nu a găsit dovezi care să confirme agresiunea, astfel că ancheta s-a închis.
Relația dintre cei doi, Elaine și Stephen, nu a fost nici pe departe atât de frumoasă pe cât s-ar fi crezut. Potrivit celor relatate în carte, cea de-a doua soție ar fi avut la un moment dat o izbucnire nervoasă în fața unor invitați, acuzându-l pe savant că a transformat-o într-o sclavă pe care a exploatat-o timp de 20 de ani.
Viața lui Stephen Hawking a fost dramatizată în filmul „Theory of Everything” cu Eddie Redmayne în rolul omului de știință considerat ca fiind cea mai stralucită minte de la Albert Einstein încoace. Redmayne a câștigat un Oscar pentru cea mai reușită portretizare a declinului lui Hawking.